#1Lib1Ref кампања уређивања референци

Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Викимедијом Србије и локалним партнерима – библиотекама учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца).
Такмичење почиње 15. јануара и трајаће до 5. фебруара 2021. године, а осим библиотекара, моћи ће да јој се прикључе сви заинтересовани појединци.

Кампања је глобалног карактера и спроводи се у многим земљама широм свијета у склопу прославе рођендана Википедије, 15. јануара. Циљ ове кампање је мотивисање библиотекара и свих заинтересованих појединаца за давање свог доприноса највећој енциклопедији у људској историји уношењем референци и извора. Многе локалне библиотеке широм свијета се прикључују овој акцији и на тај начин дају свој допринос чинећи Википедију поузданијом.

По први пут кампања уређивања референци #1Lib1Ref организована је форми такмичења за земље Средње и Источне Европе. Такмичење ће се одржати на језичком нивоу, а награђивање на локалном и регионалном нивоу. На регионалном нивоу ће најбољих 10 учесника сваке језичке верзије Википедије добити сертфикате од Задужбине Викимедија, а најбољи учесник цијелог такмичења и најбољи учесник сваке језичке верзије ће добити посебан сертификат и могућност да изаберу награду из Википедијине продавнице у вриједности до 50 америчких долара. На локалном нивоу, 10 најбољих такмичара ће добити сертификате за учешће, а 5 најбољих такмичара ваучере за књиге.

Да бисте учествовали, потребно је да се пријавите на страници догађаја на Википедији и не заборавите да додате ознаке #1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE у опис додатих референци.

Већ неколико година уредници Википедије на српском језику су у врху активности. У прошлој години учесници кампање су остварили сјајне резултате и заузели 2. мјесто на глобалном нивоу са 4052 додате референце, а испред Википедије на српском језику је била само Википедија на хебрејском језику. Чак 5 уредника Википедије на српском језику се пласирало у 10 најбољих уредника ове глобалне кампање уређивања референци. У 2019. години учесници су остварили треће мјесто, а испред њих су се нашли само уредници Википедија на енглеском и француском језику.

Радионице додавања референци ће се, услијед пандемије вируса Корона, одржати онлајн преко Зум платформе, у уторак, 19. јануара у 16 часова.

Подаци за приступ:

ID састанка: 976 1115 2926;
Шифра: 924968.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.