ГЛАМ Република Српска: Oбиљежавање 75 година од завршетка Другог свјетског рата

„Срећни ли су народи који имају досадну историју.”

(Монтескје)

Данас је званично завршен пројекат Викимедијине заједнице Републике Српске посвећен обиљежавању 75 година од завршетка Другог свјетског рата – Други свјетски рат… 75 година касније. Пројекат је реализован на локалном и међународном нивоу у сарадњи са ГЛАМ институцијама и локалним Викимедијиним организацијама.

Викимедијини волонтери и уредници Википедије су током мјесеца септембра организовали читав низ активности посвећених обиљежавању 75 година од завршетка Другог свjетског рата. Том приликом је на Википедији креирано 519 чланака на тему Други свjетски рат. Креирани садржаји су доступни на 7 језика.

Паралелно са уређивачким маратонима и акцијама у писању чланака који су се одвијали у различитим дијеловима свијета, у Републици Српској су се у сарадњи са локалним институцијама реализовале активности из сфере Викимедијиног ГЛАМ програма. Захваљујући сарадњи са ЈУ Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске и Музејом Старе Херцеговине дигитализована је и ослобођена вриједна историјска грађа која је у вези са тематским оквиром пројекта. 

Учешће у пројектним активностима у Републици Српској узеле су сљедеће ГЛАМ институције и организације: ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Музеј Старе Херцеговине – Фоча, ЈУ Народна библиотека „Др Љубо Михић” Љубиње, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета” ОО Вишеград.

Међународне активности су се одвијале и сарадњи са сљедећим партнерима:

Званичне странице пројекта:

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.