ГЛАМ: Вики амбасадор у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске

Данас је почела реализација пројекта Викимедијине заједнице Републике Српске — Вики амбасадор у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Пројекат се спроводи у оквиру Вики ГЛАМ програма у Републици Српској, а у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске. 

Основни циљ пројекта је дигитализација и ослобађање историјских садржаја који су у власништву библиотеке посредством Викимедијиних пројеката Викимедијине оставе и Википедије. Током реализације активности које ће бити организоване на мрежи и уживо, представници Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске ће проћи обуку за рад на Викимедијиним пројектима, како би у будућности самостално користили вики технологију у свом раду. Наведене активности ће трајати до краја априла 2020. године.

Вики ГЛАМ програм представља подршку културним институцијама: галеријама, библиотекама, архивима и музејима кроз различите пројекте и пројектне моделе. Сама ријеч је акроним настао од енглеских ријечи: Galleries, Libraries, Archives и Museums. У оквирима Републике Српске, радом на пројектима који спадају у ГЛАМ категорију бави се Викимедијина заједница Републике Српске.

Званична страница пројекта:

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.