Најупечатљивије фотографије са фото-такмичења Европска наука

Pink-yellow Piemontite crystals from Apuan Alps by Strekeisen from Italy, freely licensed under CC BY-SA 4.0.

„Европска култура не може да се замисли без европске науке“, слоган је фото-такмичења Европска наука (European Science Photo Competition). Такмичење је одржано на Википедији новембра 2015. године. Захваљујући овом такмичењу, свако може да погледа најбоље и најсвјетлије моменте европског научног колажа из 2015. године.

Када научници раде даноноћно да би проширили наше поимање свијета, које би мјесто било боље од Википедије за показивање оног што су открили? Да бисмо испунили мисију Википедије, потребно је да прикупимо и презентујемо најбоље фотографије, графике,  видео и друге мултимедијалне материјале – то је једини начин  да допринесемо прикупљању цјелокупног људског знања на једно мјесто.

Такмичење је засновано на фото-такмичењу Естонска наука које је почело 2006. године, а пресељено је на Википедију 2011. пратећи примјер HELP кампање прикупљања фотографија, одржане на љето 2010. године. Ова два догађаја показала су да Википедији не само да су потребне научне фотографије, већ и да Википедија представља погодно окружење за сакупљање истих.

Идеја да се ово такмичење прошири сазријевала је годинама, а коначно је остварена 2015. године.  До тада  су организована два интернационална фото-такмичења: Вики воли Земљу и Вики воли споменике. ESPC је пратио њихов примјер, али је постојала тежња да се допринесе нечим новим. На примјер, уведена је категорија „не фотографија“ која дозвољава постављање видеа или других медија фајлова.

Такмичење се не одржава у свим земљама у исто вријеме. У Украјини такмичење се одржава у октобру, да би њихов национални побједник био почаствован на Свјетском дану науке десетог новембра.  Русија и Македонија организују прикупљање фотографија у децембру. Локални побједници се проглашавају крајем децембра или почетком јануара, зависно од земље. Глобални побједници се проглашавају крајем јануара.

У оквиру такмичења  прикупљено је преко 8000 фајлова из 40 различитих земаља и од стране 1800 учесника. Прикупљени фајлови приказују широк дијапазон дисциплина – од мрачних свијетова макрокосмоса до разорних свјетала космоса. Могу се наћи слике као што је поглед на макрокосмос из Њемачке, упечатљиви видео записи из области хемије из Естоније и прелијепи дијаграми из Украјине, фотографије које показују научнике у акцији или слике објеката и феномена који су били предмет страственог изучавања.

 

Избор фотографија је приказан у наставку:

Head of a cluster fly by Dack9 from Russia, freely licensed under CC BY-SA 4.0.
Macrophage (light blue) ingesting a fungal pathogen Cryptococcus neoformans. Image by Carolina Coelho from Portugal, freely licensed under CC BY-SA 4.0.
Microbes cultivated in Petri dishes by Sofia Vini from Greece, freely licensed under CC BY-SA 4.0.
Ascorbic acid in polarized light by Radix2010 from Germany, freely licensed under CC BY-SA 4.0.
Close look to butterfly feeler by Pavel kejzlar from Czech Republic, freely licensed under CC BY-SA 4.0.
False colored calcium sulfate crystal grown on a ceramic filter plate surface by ToniVakiparta from Finland, freely licensed under CC BY-SA 4.0.
Stellar nursery IC 2944 seen through of ESO’s Very Large Telescope, freely licensed under CC BY-SA 4.0.
Inside an antenna mirror of the radio telescope RT-70 by Володимир Власенко from Ukraine, freely licensed under CC BY-SA 4.0.
X-ray crystallography tool by Kaspar Kallip from Estonia, freely licensed under CC BY-SA 4.0.
Water under sinusoidal vibration of 11 Hz by Jordi Torrents from Spain., freely licensed under CC BY-SA 4.0.
Exploring cave Suvi Ponor by Vkrzalic from Serbia, freely licensed under CC BY-SA 4.0.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.