Одржана конференција CEE Meeting 2023

У периоду од 14. до 17. септембра, одржан је сусрет уредника Википедије и Викимедије из Централне и Источне Европе (CEE Meeting) у Тбилисију.

by Wikimedia UG Georgia.

На овом догађају окупило се више од 100 уредника који су представили своје реализоване пројекте и упознали се с новим алатима и технологијама за унапређење рада на пројектима Викимедије.

Представник Викимедијине заједнице Републике Српске, Мирјана Петковић, говорила је о активностима заједнице у оквиру ГЛАМ програма.

 Вики ГЛАM иницијатива представља подршку културним институцијама: галеријама, библиотекама, архивима и музејима кроз различите пројекте и пројектне моделе. Сама ријеч је акроним настао од енглеских ријечи: Galleries, Libraries, Archives и Museums. Поред наведених институција, обухваћене су и остале институције као што су позоришта, зоолошки вртови, ботаничке баште, јавни емитери и слично.

               Мирјана Петковић

Викимедијина заједница Републике Српске, својим различитим активностима, у сарадњи са партнерима из области културе, подржава културну дјелатност у оквиру Републике и настоји да кроз свој рад споји културу и културну баштину Републике Српске са пројектима Викимедије. У презентацији рада, Петковићева је говорила о начину одабира пројеката, али и активностима које ГЛАМ менаџер заједно за организационим тимом и волонтерима извршава у реализацији одабраних пројеката.

У протеклих осам година, остварена је сарадња са више од 50 културних институција и установа у 12 општина и градова. Поред сарадње са примарним институцијама из области ГЛАМ-а, проширена је сарадња и на друге организације чија је основна сврха постојања дјеловање у сфери културе. То је оно што нас чини изузетно поносним јер су остварене активности у свим дијеловима Републике Српске.

Реализујући пројекте Вики амбасадор, Вики библиотекар, Вики Семберија, те фото пројекте (Трагом душе, Вики воли Земљу и Вики воли споменике), остварена су партнерства су са НУБ Републике Српске,  Банским двором, СКПД “Просвјета”, Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Републике Српске, туристичким организацијама општина и ТО Републике Српске…  У три музеја (у Фочи, Добоју и Требињу)  постављени су вишејезични QR кодови на музејске експонате. Викимедијина заједница Републике Српске је покренула идеју о QR кодовима у музејима, а оно што разликује ове од сличних кодова, јесте што њиховим скенирањем се препознаје језик уређаја и добијате текст о одређеном експонату на “свом” језику.

Поред сарадњи са ГЛАМ институцијама у Републици Српској, Викимедијанци Републике Српске су остварили и  међународне сарадње са неколико позоришта из региона, као и са Ахенском мрежом.
Кроз пројекте у којима је учествовало више од 2.500 учесника, додато је преко 30.000 фотографија из Републике Српске на Викимедијину оставу, као и више од 2.000 чланака на Википедију.

Презентацију рада ГЛАМ програма Викимедијине заједнице Републике Српске коју смо приказали у Тбилисију можете погледати на ЛИНКУ.

Конференције je била и прилика за упознавање нових Викимедијанаца и Википедијанаца, али и прилика да се разговара о будућим сарадњама са другим заједницама како бисмо добили текстове о значајним мјестима, установама и добрима о Републици Српској на свим свјетским језицима.

Викимедијина заједница Републике Српске наставља са својим редовним активностима како у ГЛАМ, тако и у Образовном програму. Циљ нам је да у наредном периоду, уз јачање постојећих сарадњи,остваримо и нове и учинимо доступним свијету све оно што Република Српска јесте и има.

Замислите свијет у коме свака особа на планети има слободан приступ цјелокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.