Одржана шеста годишња конференција

У Неуму је протеклог викенда одржана годишња конференција Викимедијине заједнице Републике Српске под називом „Wiki waves 2023“. Поред Викимедијанаца и Википедијанаца из Републике Српске, конференцији су присуствовали и гости из региона.

Учесници конференције Wiki Waves 2023

По планираном програму, конференција је свечано отворена 24. јуна у 10 часова, а присутнима су се обратиле Бојана Подгорица, предсједница Викимедијине заједнице Републике Српске, Бојана Марић, координаторка ГЛАМ програма и Мирјана Петковић, менаџер Еду вики програма у Републици Српској.

 Б. Марић, М. Петковић, Б. Подгорица

Изузетна нам је част и задовољство да смо се данас окупили овдје и да ћемо се упознати са оним што је у протеклом периоду радила Викимедијина заједница Републике Српске, али и што ћемо се упознати са радом заједница из региона, рекла је Бојана Подгорица.

Стефан Ратковић, асистент на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву и члан Викимедијине заједнице присутне је упознао са Еду вики програмом у Републици Српској. Оно што је обиљежило овај програм у протеклом периоду, а што смо наговијестили на прошлогодишњој конференцији је Меморандум о сарадњи са Универзитетом у Источном Сарајеву, кроз који су се реализовале бројне радионице на факултетима овог јавног Универзитета, али и такмичење за студенте Вики семестар.

Стефан Ратковић

У свом предавању, Ратковић је говорио и о садржају на Интернету; на који начин препознати квалитетан садржај и како креирати чланак на Википедији на основу свих претрага. Он је такође говорио и о примјени Википедије и Викимедије у високом образовању и поменуо како се студенти Филозофског факултета  кроз предмете Медијска писменост и Теорија медија упознају са Википедијом и кроз практичан рад са начином креирања енциклопедијских текстова.

Верица Васиљевић и Снежана Јевђић

У наставку су говориле Снежана Јевђић и Верица Васиљевић о коришћењу Википедије и Вики техонологија у настави. Из аспекта предавача, односно наставника,    Јевђићева и Васиљевићева су упознале присутне на који начин се употребом Вики технологија могу приближити ученицима основних и средњих школа неке наставне јединице.

У савременом свијету су све популарнији QR кодови. Викимедијина заједница Републике Српске је започела употребу вишејезичних QR још 2015. године кроз сарадњу са Музејом Старе Херцеговине у Фочи. Једноставним скенирањемн ових кодова, посјетиоци музеја лакше и брже добијају информације о музејским поставкама и експонатима и то на језику који је постављен као основни на њиховим мобилним уређајима. Управо је то предност Вики QR кодова у односу на друге кодове тог типа.

Бојана Марић и Александра Ђуричић

Бојана Марић и Александра Ђуричић су ове године, кроз пројекат Вики амбасадор сарађивале са Музејом Херцеговине у Требињу и Регионалним музејом у Добоју и додале око 100 QR кодова у поменутим музејима. У овом пројекту остварена је сарадња и са ЈУ Народном библиотеком „др Љубо Михић“ из Љубиња. Поред сарадње са музејима, Бојана Марић, координаторка ГЛАМ програма је говорила и о другим сарадњама које су остварене са институцијама културе у Републици Српској.

Жана Гњатовић

О ГЛАМ програму, али у Србији и сарадњи Викимедије Србије са Градском библиотеком „Карло Бијелицки“  Сомбор говорила је Жана Гњатовић, вишегодишњи уредник Википедије на српском језику, запажен учесник међународних такмичења на Википедији. Гњатовићева је говорила о пројектима које Викимедија Србије проводи у сарадњи са библиотекама и библиотекарима, попут Вики библиотекар и Вики сениор, уз остврт на сарадњу  која је остварена са сомборском библиотеком у којој је запослена. Она је у свом излагању позвала све библиотекаре да се придруже Википедији, да користећи књиге обогате садржаје Википедије на српском језику о различитим темама или наведу референце којим би потврдили неке написане чињенице у чланцима.

Такмичења на Википедији представљају подухват који има за циљ повећање слободног знања кроз креирање и побољшање чланака, али и раст мотивације и активног учешћа заједнице у раду на Вики пројектима. Управо то је била тема излагања Мирјане Петковић. Била је ово прилика да се присјетимо пројекта Упознај Српску и фото такмичења Трагом душе које је Викимедијина заједница организовала од 2015. до 2021. године, а кроз које су написани чланци о бројним културним, историјским и нематеријалним добрима Републике Српске, исти преведени на неколико страних језика, као и фотографије из различитих крајева Српске које су додате на Викимедијину оставу. Петковићева је говорила о правилима организовања и учешћа у такмичењима,  како онима који се организују на Википедији на српском језику, тако и онима међународног карактера у којима учествујемо заједно са Викимедијом Србије. Википедија на српском језику се може похвалити одличним резултатима у међународном такмичењу у додавању референци „#1lib1ref“, а ту је такмичење о земљама Средње и Источне Европе „ЦЕЕ Прољеће“ које се разликује и издваја у односу на друга такмичења по временском оквиру и самој теми.

Мирјана Петковић

Истраживања показују да су 90% уредника Википедије на глобалном нивоу мушкарци, а теме о женама четири пута мање заступљене. Зато се кроз различите пројекте покушава смањити родни јаз на Википедији, а Викимедијина заједница Републике Српске не заостаје у давању доприноса том циљу, рекла је Петковић износећи резултате рада пројекта Вики жене у Републици Српској 2023. У досадашњем раду организовали смо неколико такмичења на тему биографија, здравља жене, али и акције писања на тему Жене у политици и слично, а план је да се овај пројекат настави и у наредном периоду.

 Богдан Лажетић

Нажалост, често смо свједоци да у дигиталном свијету се садржаји Викимедије преузимају без навођења извора или да се узетим садржајима додјељује лиценца којом се забрањује даље дистрибуирање.
Зато је увијек значајно да се подсјетимо или нове кориснике упознамо са начином коришћења туђег садржаја. Википедија у свом раду употребљава ГНУ-ову лиценцу за слободну документацију.  О слободним лиценцама на конференцији у Неуму, кроз примјере теорије и праксе говорио је Богдан Лажетић, координатор Викимедијиних пројеката у Републици Српске.

-Из године у годину смо све бољи, радимо на озбиљним пројектима са партнерима у Републици Српској, али и региону и свијету. Посебно ме радује што се све више препознаје рад и значај Викимедије од стране појединаца и институција у Републици Српској

Посљедње предавање на шестој годишњој конференцији Викимедијине заједнице Републике Српске било је посвећено активностима заједнице, односно сарадњи са заједницама у региону и свијету. О томе са ким је све и кроз које пројекте сарађивала Викимедијина заједница Републике Српске говорила је Бојана Подгорица, координатор Викимедијиних пројеката у Републици Српској.

Бојана Подгорица

У ових осам година постојања и рада, Викимедијина заједница Републике Српске остварила је сарадњу са већином културних и образовних институција у Републици Српској, а остварене су и међународне сарадње са заједницама широм свијета.
У плану је јачање и проширивање сарадњи са установама и институцијама у Републици Српској, али и сарадње на међународном плану са другим организацијама и заједницама Викимедије.

У вечерњим сатима одржан је Вики квиз знања на којем су се учесници забавили, али и провјерили своје знање о текстовима на Википедији. Најбоља екипа је награђена, али оно што је важније од те награде су изграђена пријатељства учесника.
Посљедњег дана конференције, учесници су имали фото туру у Неуму, и договорили виђање наредне године на неком другом мјесту, са новим темама и још бољим резултатима.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.