Почела реализација пројекта Упознај Српску 2021

Данас је, у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, почела реализација пројекта Упознај Српску 2021.

Упознај Српску 2021 је пројекат Викимедијине заједнице Републике Српске који за циљ има богаћење Викимедијиних пројеката садржајима који су у вези са Републиком Српском. Поред такмичења у писању чланака које се одвија на Википедији на српском језику, у оквиру пројекта се реализују и остале пројектне активности — фото-туре и уређивачки маратони.

Пројекат Упознај Српску је покренут 2016. године и од тада се традиционално организује сваке године. Захваљујући уредницима Википедије и локалним партнерским институцијама и организацијама, до сада је на Википедију на српском језику постављено 900 нових чланака, а значајно допуњено 67. Поред тога, кроз сарадњу са Викимедијиним огранцима из других земаља, неколико стотина чланака је преведено и постављено на друга језичка издања Википедије. Наведени чланци су доступни на енглеском, руском, грчком, македонском и арапском језику. На Викимедијину оставу је отпремљено преко 700 фотографија знаменитости Републике Српске.

Такмичење у писању чланака

У периоду од 20. октобра до 20. новембра 2021. године на Википедији на српском језику је отворено такмичење у писању чланака које носи симболични назив „Упознај Српску 2021”.

Такмичење је тематски одређено и усмјерено ка стварању садржаја везаних за Републику Српску на Википедији, једном од највећих и најпосjећенијих сајтова данашњице. 

Основни циљ овог пројекта је повећање броја квалитетних чланака на Википедији о Републици Српској.

Такмичење је отворено за сваког регистрованог корисника. Да би настали чланци узели учеће у такмичењу, потребно је да буду написани у складу са Википедијиним правилима и смjерницама, енциклопедијским стилом и правилима самог такмичења. Садржај створен током такмичења ће се наћи пред стручним жиријем који ће оцјенити чланке. Три такмичара са највише бодова биће награђени вриједним наградама, и то: 

  • награда — лаптоп;
  • награда — таблет;
  • награда — паметни телефон.

У оквиру пројектних активности биће одржана два уређивачка маратона (један у Републици Српској и један у Македонији) и једна фото-тура.

Пројекат се реализује у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, a под покровитељством Задужбине Викимедија (Wikimedia Foundation).

Додатне информације:

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.