Позив библиотекарима да се прикључе прослави петнаестогодишњице постојања Википедије

Библиотекари, придружите нам се!

Без сумње, можемо рећи да је Википедија постала једна од најважнијих полазних тачака када су у питању истраживања. Веома је битно препознати њену важност. Она се користи, како од стране аматера тако и од стране озбиљних научника и истраживача. Након петнаест година постојања, Википедија има преко тридесет и пет милиона чланака који су преведени на стотине језика, од којих многи имају референце и екстерне линкове који воде истраживаче и читаоце до мјеродавних извора о темама које истражују.

Википедија је један од најсналажљивијих и најбржих библиотекара, јер је у стању да пронађе жељену референцу или текст у дјелићу секунде, што Википедију чини неминовношћу у библиотекарском послу. Живимо у времену у коме је знање доступно и на дохват руке у сваком тренутку и на сваком мјесту. Да није једне страшне чињенице, могли би рећи да живимо у утопијском друштву које је у давној прошлости најављивала научно- фантастична литература. Да није чињенице да иако знање никада није било доступније исто тако никада није била ни толика незаинтересованост и летаргични однос према том знању. Никада се књиге нису мање цјениле и биле мање тражене него данас када су нам на дохват руке у сваком тренутку. Ви библиотекари сте чувари нашег блага. Нису то ни банке, ни трезори него управо Ви. Не мјери се богатство једне земље у златним полугама, већ се мјери у броју библиотека, књига и псимених и образованих људи који настањују ту земљу. Немојте у Википедији гледати непријатеља који пријети вашој професији, већ је гледајте као јаког савезника у борби против неписмености и необразовања. Као савезника који ће вам помоћи у вашем светом задатку којег сте се прихватили изабравши позив библиотекара. Никада Википедија неће моћи замијенити ни једну једину књигу са полица ваших библиотека. Никаква „чуда“ технике и технологије никада неће моћи замијенити мирис папира и никада ни најбољи тач скрин неће моћи замијенити својим „мажењем“ осјећај који се јавља при окретању страница „живе“ књиге.

Због свега овога изаберите један дан, који год Ви хоћете у овој години, и само петнаест минута у том дану посветите Википедији. Додајте једну референцу и учествујте у јачању вашег савезника.

Пуно среће и да издржите у вашој светој борби против неписмености желе вам википедијанци!

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.