Проглашени побједници фото-конкурса Вики воли споменике Република Српска

Вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево одржана церемонија проглашења побједничких фотографија фото-конкурса Вики воли споменике 2021 – Република Српска. Том приликом је јавности представљено 10 најљепших фотографија, одабраних између 1204 које су пристигле на конкурс. Аутори три првопласиране фотографије су награђени новчаним наградама.

Ријеч жирија

Мишо Филиповац, предсједник жирија

Већ дуги низ година се, кроз сарадњу на пројекту Трагом душе, трудимо да рационално сагледамо сав приспели материјал и донесемо не тако важну одлуку само за нас, али свакако битну за Викимедијину заједницу, друштво и шире. Хвала Вам на свим приспелим фотографијама највећег фото-конкурса Вики воли споменике, приче о прикупљању фотографија споменика културе, које су срж једне, сада већ велике мултимедијалне базе и које представљају део културног наслеђа Републике Српске.

Сада већ са поносом источемо да су све приспеле фотографије, део заједничке фото базе Википедијанске заједнице, слободне за коришћење и придружене јединственом концепту слободног знања. Наша очекивања су превазиђена с обзиром на то да сте нас убедили да је свет фотографије око нас увек и изнова инспиративан и да се трагањем за савршеним кадром можемо присетити која све културна богатства и наслеђа имамо, волимо и ценимо, и никад не заборављамо. Убедили сте нас да је свет око нас ЗАУВЕК жив, вредан забелешке, готово налик сликарском сагледавању стварности. У овом случају кичицу је заменио фотографски апарат и одвео нас корак ближе и јасније у сва та засањана подручја домовине. Надам се да смо тематски успели да вам, не само наметнемо изазов, већ помогнемо у бољем перцепирању вредности док обилазите историјско-географске локалитете…

Жири је све своје одлуке донео једногласно, анонимним гласањем и софтверским пребројавањем до коначног исхода. Како и сам конкурс носи назив Вики воли споменике, трагали смо за јединственим кадром, композицијом, емоцијом и уметничком перцепцијом докученом слободом и савременим изразом. Одабрали смо најбоље од добрих, трагајући за компактним садржајем и размишљањем. Драго нам  је да у доба саврмених технологија, љубав према класичном уметничком медију – фотографији не јењава. Поносни смо на разноликост приступа јер у томе лежи оплемењујућа снага и њена највећа драж, на шта нас упућује и мисао са почетка текста.  Вики воли споменике је са разлогом названа чуваром успомена, јер сведочи очувању оног што имамо и кроз призму свих вас историју чува за нове генерације. Ви од живота извлачите инспирацију за свој кадар и доказујете тачност тврдње да је „фотографија све-свет око нас“. А, нешто доброг десило нам се и ове године. Тим поводом хвала на учешћу у пројекту о људима, наслеђу, животу и овој 2021. години. Све то у оволико сјајних кадрова! Честитамо!

Предсједник жирија

др ум. Мишо Филиповац
шеф Катедре ЛУ ФИЛУМ Крагујевац

Побједничке фотографије фото-конкурса Вики воли споменике 2021 Република Српска

1. МЈЕСТО

Праисторијска градина Стражевица. Аутор: Radoje E foto; CC-BY-SA-4.0

 

2. МЈЕСТО

Црква Светог Василија Острошког у Мишљену. Аутор: Рајко Куч CC-BY-SA-4.0

 

3. МЈЕСТО

Арсланагића мост. Аутор: Svjetlopis, Vladimir Tadić; CC-BY-SA-4.0

 

4. МЈЕСТО

Црква Рођења Пресвете Богородице у Малом Блашком. Аутор: Svjetlopis, Vladimir Tadić; CC-BY-SA-4.0

 

5. МЈЕСТО

Требиње — просторна културно-историјска цјелина. Аутор: Radoje E foto; CC-BY-SA-4.0

 

6. МЈЕСТО

Манастир Завала. Аутор: Ljubica Kreško Romanić; CC-BY-SA-4.0

 

7. МЈЕСТО

Градска џамија у Дервенти. Аутор: Gordanaignjatic; CC-BY-SA-4.0

 

8. МЈЕСТО

Црква Преображења Господњег у Требињу. Аутор: Bognjen; CC-BY-SA-4.0

 

9. МЈЕСТО

Унутрашњост Цркве Светог Ђорђа у Сопотници — детаљ. Аутор: Blue Bird 80; CC-BY-SA-4.0

 

10. МЈЕСТО

Унутрашњост Манастира Тврдош. Аутор: LjubicaKreškoRomanić; CC-BY-SA-4.0

 

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.