Реализована друга фото-експедиција у Бањој Луци

У периоду од 15. до 18. марта, град Бања Лука је био домаћин друге Вики фото-експедиције, јединственог пројекта Викимедијине заједнице Републике Српске који има за циљ откривање и документовање мање познатих религијских објеката путем квалитетних фотографија.

Овај догађај је дио ширег Вики пројекта, који се истиче у својој мисији да прошири доступност информација о културном и вјерском насљеђу путем слободно доступне интернет енциклопедије — Википедије.

Циљ Вики фото-експедиције је да се прикупе квалитетне фотографије религијских објеката који нису широко заступљени на интернету. Ова иницијатива помаже у оснаживању локалних заједница, промовише културну разноликост и доприноси глобалном разумијевању различитих вјерских традиција и пракси.

Током експедиције, учесници су имали прилику да посјете различите вјерске објекте, укључујући цркве, џамије, синагоге и храмове, те да забиљеже њихову архитектуру, унутрашње детаље и атмосферу. Својим радом, они су дали допринос ширењу глобалне базе података о вјерским објектима, омогућавајући приступ информацијама које су раније биле недоступне или недовољно представљене.

Вики фото-експедиција представља примјер како заједнички напор може допринијети очувању културног насљеђа и промовисању интеркултурног разумијевања. Пројекат наставља своју мисију ширења знања и културе путем слободно доступних ресурса на интернету, нудећи платформу за сарадњу и размјену информација широм свијета.

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.