Свјетски дан избјеглица: Уређивачки маратон

У свијету се 20. јуна обиљежава Дан избјеглица. Тим поводом Викимедијина заједница Републике Српске и Викимедија Србије у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва – ИДЕАС по други пут организују уређивачки маратон  на Википедији на српском језику који ће трајати до 30. јуна.

Миграције становништва са мјеста боравка или пребивалишта кроз историју, а и данас настају усљед ратова, повреда људских права, еколошких проблема, глобалног загријавања и економских тешкоћа чиме се стварају избјегличке кризе.

О борби избјеглица за њихова основна животна права у неким новим земљама се недовољно зна. Зато позивамо све уреднике и уреднице да нам се придруже у овом маратону и обогате садржај о овој теми на Википедији на српском језику.

Тема маратона је интернационална и важна, а писаће се о правима избјеглица, избјегличким кризама у различитим државама, филмовима и књигама које се баве овом тематиком; знаменитим личностима које су се сусреле са избјеглиштвом. Ширењем слободног знања о овим темама желимо да дамо свој допринос смањењу социјалне дистанце према избјеглицама, као и сузбијању ксенофобије и дискриминације која према њима постоји. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрујемо и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници могу обогатити новим, провјереним информацијама, додатним поузданим референцама или илустровати релевантним фотографијама.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.