Вики амбасадор: Поставке Музеја у Добоју означене QR кодовима

Данас је у Музеју Добој у Добоју одржана конференција за медије поводом завршетка пројекта Вики амбасадор у Републици Српској. Конференцији су, поред представника Викимедијине заједнице Републике Српске и Регионалног Музеја Добој присуствовали и представници Туристичке организације града Добоја.

Додјела захвалница волонтерима.

На конференцији су представљени резултати рада, као и QR кодови који ће од данас употпунити поставке Музеја у Добоју. Ријеч је о QR кодовима креираним на Куерпедији (engl. QRpedia), једном од Викимедијиних пројеката, који за разлику од обичних QR кодова кориснику нуде 327 језичких варијанти датог садржаја у виду енциклопедијског чланка. Ова технологија генерисања QR кодова је због својих специфичности и предности нашла широку примјену у ГЛАМ институцијама широм свијета, међу којима су Дјечији музеј у Индијанаполису (САД), Дерби музеј и галерија слика (Енглеска), Фондација Ђоан Миро (Барселона, Шпанија) и многи други. Музеј у Добоју је други музеј у Републици Српској који је у свој рад имплементирао ову технологију. Прије њега, 2019. године, QR кодовима су обиљежене сталне поставке у Музеју Старе Херцеговине у Фочи.

Вики амбасадор у Музеју Добој – фотографисање експоната.

Вики амбасадор у Републици Српској је пројекат Викимедијине заједнице Републике Српске који је дио Викимедијиног ГЛАМ програма и који представља програм подршке партнерским ГЛАМ институцијама. Сарадња је конципирана према моделу који подразумијева боравак делегираних Вики амбасадора у некој од наведених институција. Амбасадори према унапријед утврђеном договору, у сарадњи са запосленима спроводе различите активности — од обуке запослених за рад на неком од Викимедијиних пројеката до креирања слободних садржаја на основу доступне грађе и извора знања.

Ове године, партнери на пројекту су били: СПКД Просвјета ОО Вишеград, ЈУ Народна бибилотека „Др Љубо Михић” Љубиње, Меридиан Спорт, Бања Лука и Регионални музеј у Добоју. Захваљујући сарадњи са наведеним институцијама написано је више десетина чланака на Википедији на српском језику, а на Викимедијину оставу је постављено преко 2000 фотографија.

Пројекат Вики амбасадор у Републици Српској је покренут 2017. године, а у његовим оквирима је до сада остварена сарадња са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске, Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Музејом Старе Херцеговине у Фочи.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.