Википедија обиљежава 20 година постојања

Прошло је тачно 20 година од дана када су Џими Вејлс и Лари С. почели да реализују своју идеју о слободном знању намјењеном свима, вјероватно не знајући да ће она прерасти у једну од најимпресивнијих дигиталних достигнућа у историји човјечанства.

Џими Вејлс.

Сама идеја је нешто старија од 20 година и први кораци ка њеној реализацији потичу из 2000. године, када је Џими Вејлс покренуо Нупедију – слободну интернет енциклопедију, коју си писали стручњаци. Рад на овој енциклопедији подразумијевао је седмостепену верификацију сваког текста и докторат аутора из области о којој пише. Тадашња технологија и оваква правила успоравали су реализацију идеје о прикупљању свеобухватног људског знања. Џими је своју забринутост темпом често дијелио са  Ларијем С., главним уредником Нупедије. Негдје савим случајно, 2. јануара 2001. године,  Ларијев пријатељ и програмер Бен Ковица, представио је Ларију могућности иновантног вики софтвера. Лари је потом своју идеју пренио Џимију и већ 10. јануара представљен је вики концепт. Међутим, многи корисници и уредници Нупедије нису са одушевљењем прихватили ову промјену, па је тако 15. јануара на својој посебној адреси http://www.wikipedia.org покренута Википедија.
Главне предности нове технологије огледале су се у једноставном коришћењу и бржем и лакшем објављивању. За разлику од Нупедије, која је у току прве године постојања објавила мање од 20 чланака, Википедија је до краја 2001. године имала око 20.000 чланака. Википедија је наставила вртоглави развој. Почеле су да се отварају језичке верзије на све већем броју језика. До марта 2006. године написан је милионити чланак, а само 4 године касније Википедија је имала 10.000.000 чланака.

Сви знају за Википедију. Данас, Википедија на енглеском броји 6,223,791 чланака, а тај број се из минута у минут повећава. Будући да се у многим огранцима и заједницама слави дан Creative Commons лиценци, као и дан јавног домена, можемо слободно рећи да је јануар мјесец слободног знања.

Википедијо, срећан рођендан!

Designed by pikisuperstar / Freepik

Данас се широм свијета обиљежава Википедијин дан. Заинтересовани се могу прикључити онлајн прослави Википедијиног рођендана од 20 часова.

Више информација:

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.