Википедијо, срећан рођендан!

CESTITKAAAA VIKIПрошло је тачно 15 година од дана када су Џими Велс и Лари С. почели да реализују своју идеју о слободном знању намјењеном свима, вјероватно не знајући да ће она прерасти у једну од најимпресивнијих дигиталних достигнућа у историји човјечанства.

Сама идеја је нешто старија од 15 година и први кораци ка њеној реализацији потичу из 2000. године, када је Џими Велс покренуо Нупедију – слободну интернет енциклопедију, коју си писали стручњаци. Рад на овој енциклопедији подразумијевао је седмостепену верификацију сваког текста и докторат аутора из области о којој пише. Тадашња технологија и оваква правила успоравали су реализацију идеје о прикупљању свеобухватног људског знања. Џими је своју забринутост темпом често дијелио са  Ларијем С., главним уредником Нупедије. Негдје савим случајно, 2. јануара 2001. године,  Ларијев пријатељ и програмер Бен Ковица, представио је Ларију могућности иновантног вики софтвера. Лари је потом своју идеју пренио Џимију и већ 10. јануара представљен је вики концепт. Међутим, многи корисници и уредници Нупедије нису са одушевљењем прихватили ову промјену, па је тако 15. јануара на својој посебној адреси http://www.wikipedia.org покренута Википедија.
Главне предности нове технологије огледале су се у једноставном коришћењу и бржем и лакшем објављивању. За разлику од Нупедије, која је у току прве године постојања објавила мање од 20 чланака, Википедија је до краја 2001. године имала око 20.000 чланака. Википедија је наставила вртоглави развој. Почеле су да се отварају језичке верзије на све већем броју језика. До марта 2006. године написан је милионити чланак, а само 4 године касније Википедија је имала 10.000.000 чланака.

Данас сви знају за Википедију. Око 80.000 уредника сваког мјесеца направи на хиљаде нових измјена. Готово традиционално, већ годинама је Википедија у топ 6 најпосјећенијих глобалних сајтова. Она је одавно најцитиранији веб сајт са преко пола милијарде мјесечних прегледа. Википедија данас има 35.750.000 чланака на 290 језика. Википедија данас слави 15. рођендан! Википедијо, срећан рођендан!

Википедијин дан!

Сваке године, широм света, 15. јануар се обележава као дан Википедије. Ове године, прослава ће се организовати у преко 70 градова, међу којима је и Источно Сарајево. Рођендански коктел одржаће се у сали хотела Еспања, са почетком у 19 часова. Више о догађају на ОВОМ линку. 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.