Завршен Викигеп уређивачки маратон

У периоду од 5. до 15. марта 2022. године Викимедијина заједница Републике Српске и Викимедија Србије су у сарадњи са Викимедијом Шведске организовали онлајн уређивачки маратон у поводу обиљежавања Међународног дана жена, а као подршку глобалној Викигеп кампањи која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Ово је био први догађај од неколико планираних током године. 

Уређивачка радионица у Сарајеву.

Поред Википедије на српском језику, кампања се паралелно одвијала и на Википедији на босанском и хрватском језику, у организацији Сарајевског отвореног центра и Амбасаде Шведске у БиХ, а у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске. 

У оквиру кампање, поред онлајн активности, одржана је једна уређивачка радионица у Сарајеву, у оквиру које су учеснице прошле обуку за рад на Википедији и упознале се са осталим Викимедијиним пројектима. Догађају је присуствовала и Јохана Стрoмквист, Амбасадор Шведске у БиХ. Током наредног периода, низ оваквих догађаја који укључују и различите изложбе, биће одржан и у Београду.

 

Ивана Маџаревић менаџер пројеката и заједнице, Викимедија Србије.

Викигеп је једна од значајнијих кампања коју реализујемо, а која за циљ има достизање баланса у погледу садржаја о женама на Википедији, као и односа броја уредника и уредница. Радује нас чињеница да учесници доприносе садржајем који се односи на биографије жена које су биле значајне кроз историју, али и жена наше данашњице које и даље храбро воде битку за родну равноправност. Заједничким снагама, Викимедија Србије и Викимедијанци Републике Српске, наставиће да организују овакве акције, као и да дају подршку волонтерима који деле исту мисију.

 

 

Јохана Стрoмквист, Амбасадор Шведске у БиХ.

 

За вријеме трајања маратона написана су укупно 124 нова, а допуњена 4 чланка, и то:

  • Википедија на српском језику: 88 нових и 4 допуњена чланка.
  • Википедија на босанском језику: 36 нових чланака.

Укупано је 48 уредника узело учешће у уређивачком маратону.

Захваљујући заједничким напорима и сарадњи усмјереној ка обогаћивању Викимедијиних пројеката и ширењу слободног знања, Википедија је обогаћена значајним бројем чланака о изузетним женама које заслужују да буду видљиве и да се о њима зна.

Види још:

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.