Знање не познаје границе

Викимедијина заједница има сједиште у САД, гдје имамо јединствене слободе које су од суштинског значаја за пружање подршке Викимедијиним пројектима. Наша мисија је глобална. Снажно подстичемо САД администрацију да повуче недавну наредбу ограничава путовања и имиграције из појединих народа, и затварање врата многим избјеглицама.

Аутор: НАСА; фотографија у јавном власништву – CC0.

У Викимедијиној фондацији, наша мисија је настала  из увјерења да свако, гдје год се налазио, има нешто да допринесе  у циљу нашег  заједничког људског разумјевања. Верујемо у свијет који подстиче и штити отворену размјену идеја и информација, заједнице и културе, гдје људи сваке земље, језика и културе слободно могу да сарађују без ограничења и гдје међународна сарадња доводи до заједничког разумјевања.

Нови политички курс Америчке државне администрације према имиграцији је увреда за ове визије. То омета напоре наших колега и заједница, из цијелог свијета, који раде заједно,  да подијеле достигнућа, отворена  знања доступна свима. Када је ограничена наша способност да пређемо  заједно преко границе, свет је сиромашнији за то. Знање не познаје границе.

Колективне људске мудрости се већ дуго граде  кроз размјену идеја.  Од нашег првог познавања навигације на морима до нашег сталног истраживања небеса. Када  је  једно друштво склизавало  у незнање, други су сачували  њихове  евиденције и архиве, и изградили се на њима. Током раног средњег века у Европи, научници у Багдаду одржавали су  у животу записе  грчких филозофа. Ова педантна  дјела , заједно са открићима персијских и арапских математичара,  помоћи  ће изазивање  интелектуалне ренесансе Европе.  Википедија је примјер онога што је могуће када границе не ометају размјену идеја.

Данас Википедија садржи више од 40 милиона чланака на готово 300 језика. То је резултат рада особе која у једном тренутнку ствара без обзира на раздаљину континената и разлике у језику. То је резултат личне сарадње, сарадње у заједницама и резултат сарадње обичних појединаца из цијелог свијета. Ове заједничке напоре прави стотине милиона људи сваког мјесеца и отварају могућности образовања за све.

Заједница Викимедије  има сједиште у САД, гдје имамо јединствене слободе које су од суштинског значаја за пружање подршке Викимедијим пројектима. Али наша мисија је глобална. Ми подржавамо заједнице и пројекте из сваког угла свијета. Наши чланови особља и заједнице треба да буду способни да се слободно крећу у циљу подршке овом глобалном покрету и негују размјену идеја и знања, без обзира на њихову земљу поријекла. Снажно подстичемо САД администрацију да повуче недавну наредбу ограничава путовања и имиграције из појединих народа, и затварање врата многих избеглица. То пријети нашој слободи истраживања и размене, и то нарушава основна  права наших колега, наших заједница и наше породице.

Иако наша појединачна сећања могу бити кратка, лук историје је дуг и раздваја се у непрекидној прогресивној отворености. У Викимедија заједници , ми ћемо наставити да се боримо за наше вриједности отвореног дискурса и међународне сарадње. Ухватићемо се за руке са свима који раде исто то.

Кетрин Махер (Katherine Maher), Извршни директор Викимедијине фондације.

Преузето са: https://blog.wikimedia.org/2017/01/30/knowledge-knows-no-boundaries/

.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.