Званично отворено фото-­такмичење Трагом душе 2017

Прикупљање фотографија природних и културних добара

Републике Српске

од 1. августа до 30. септембра 2017. године

Данас је званично отворен фото­-конкурс под називом Трагом душе 2017, који се по трећи пут организује у Републици Српској и представља једно од највећих фото-­такмичења икада организованих на овим просторима.

Трагом душе 2017 је фотографско такмичење, тематски усмјерено ка прикупљању фотографија природних и непокретних културних добара Републике Српске. Током августа и септембра учесници ће имати прилику да пошаљу своје фотографије и надмећу се за вриједне награде. Укупан наградни фонд износи 2.400,00 KM. Жири састављен од стручњака из релевантних области изабраће 20 најбољих ауторских фотографија у двије категорије (природна добра и непокретна културна добра) које ће бити представљене јавности на специјалној изложби у Музеју Републике Српске. Првих шест фотографија (по три из обе категорије) ће бити награђено новчаном наградом.

Циљ конкурса је подстицање учесника да својим фотографијама допринесу популаризацији културних и природних добара Републике Српске и унапређењу доступности ризнице културног и историјског насљеђа земље на интернету. Фотографије ће бити објављене под условима слободне Creative Commons лиценце, чиме ће се фотографије добара Републикe Српске придружити концепту отвореног и слободног знања и образовања.

Поред фото-конкурса, пројектом је предвиђен низ пратећих активности – фото-тура и уређивачких радионица, које ће бити реализоване за вријеме трајања конкурса.

Прикупљене фотографије ће се наћи на Викимедијиној остави одакле ће бити слободне за преузимање и коришћење. Такође, пристигле фотографије ће употпунити остале Викимедијине пројекте – посебно Википедију која је у овом моменту доступна у 296 језичких издања.

Пројекат се реализује у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске, a под покровитељством Викимедијине фондације (Wikimedia Foundation). Пројекат је подржан од стране Републичког завода за заштиту културно­-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Локални партнери у пројектним активностима су: Туристичка организација Републике Српске, Музеј Републике Српске, Туристичка организација Бања Луке, Туристичка организација Бијељине, Туристичка организација Рогатице, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Вишеграда.

Детаљније информације о самом пројекту и о начину учествовања доступне су на:

Такмичење Трагом душе је настало по угледу на два међународна такмичења – Вики воли Земљу и Вики воли споменике у оквиру којих је до сада прикупљено преко 2 милиона фотографија природних и културних споменика.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.