Фотографија из Србије најљепша на свијету!

На овогодишњем  међународном фото-такмичењу Вики воли Земљу (Wiki Loves Earth) фотографија из Србије, аутора Чедомира Жарковића која приказује бигрене каде Стопића пећина изабрана је за најљепшу свјетску слободну фотографију заштићеног природног добра за 2016. годину. Такође, још једна фотографија из Србије је заузела 15. мјесто са приказом кањона Раче, аутора Владимира Мијаиловића.

Међународни жири састављен од девет чланова бирао је између 270 фотографија, које су претходно побједиле у 26 земаља и Унесковом пројекту UNESCO Biosphere reserves.

Према оцјени жирија фотографија Чедомира Жарковића је поред атрактивности и динамичности, имала и изузетну енциклопедијску вриједност.

Стопића пећина, Србија – Аутор Чедомир Жарковић, CC-BY-SA 4.0

Пројекат Вики воли Земљу започела је Википедија на украјинском језику 2013. године, да би се врло брзо проширио на остале земље свијета гдје постоје огранци Задужбине Викимедија. Циљ пројекта је, с једне стране, фотографисати под слободном лиценцом што више природних споменика, а са друге стране дати допринос повећању јавне свијести о очувању природе.

Кањон Раче, Национални парк Тара – aутор Владимир Мијаиловић, CC-BY-SA 4.0

У Србији се ово наградно такмичење организује од 2014. године, али је ове године оборен рекорд прикупљањем скоро 2000 фотографија. Фотографије се даље користе за илустрацију чланака на Википедији и другим вики пројектима (Викивести, Википутовања, Викицитат…), али и у свеопштој намјени, с обзиром на природу Кријетив комонс лиценци.

Свечано уручење плакете побједнику одржано је 30. новембра у просторијама Туристичке организације Србије.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.