Како је Викимедија помогла веб читаоцима да сачувају податке?

Фотографије су свеприсутни елемент Википедијиних најпопуларнијих и најквалитетнијих чланака, а ова промјена значи да ће Ваш телефон учитати слике само ако спустите страницу, а не отварањем странице.

Читалац користи Wikipedia mobile први пут Фото: Abigail Ripstra, Лиценца: CC BY-SA 4.0

Као што изрека каже, слика вриједи више од хиљаду ријечи. Ипак, слике на мобилним уређајима се могу превести на више података који се користе. У многим дијеловима свијета, високи трошкови мобилног интернета представљају значна препреку за приступ садржају на Викимедијиним сајтовима.

Да би то ријешили, Викимедијин читалачки веб тим је направио ефикаснији поступак за преузимање чланка на Викимедијиним мобилним сајтовима спречавајући преузимање непотребних слика. Већ смо видјели позитиван утицај ове промјене на количину података који се користе за приступ Викимедијиним мобилном садржају широм свијета.

(Ако сте програмер ког занима како су направљене промјене, имамо комплетан резима у посљедњем поглављу овог поста)

Зашто смо направили промјену?

Од ове године, више од половине Викимедијиног саобраћаја долази преко мобилних уређаја. Читаоци приступају Википедији преко мобилног сада више него икада и ми морамо разумјети и наставити са развојем због промјена потреба наших читалаца.

Од рада Задужбине са Новом читалачком иницијативом, знамо да се у мјестима као што су Нигерија и Индија, високи трошкови података сматрају једним од највећих препрека за приступ и читање Википедије. Стандарни телефони и андроид паметни телефони слабијег квалитета су основни уређаји за повезивање на интернет, а у Нигерији је приступ интернету веома скуп. Подаци су драгоцјена роба у многим земљама, због високих трошкова протока и недосљедне интернет конекције.

На примјер, просјечна веб-странице троши око 2,3 MB за пренос података на мобилном уређају. Веб-страница се састоји од неколико елемената, укључујући текст који читате, CSS код који стилизује интерфејс, код јаваскрипте који чини страницу више интерактивном и сликама који илуструју. Претраживач ради добар посао преузимајући ове елементе ефикасно, али слике и текст остају највећи потрошачи података.

Да би илустровали ову чињеницу, јуна 2016. године, чланак о Јапану на Википедији на јапанском језику је садржао 1,4 MB слика, 195 KB текста, 157 KB јаваскрипте и 8 KB CSS. Без учитавања било које слике у чланку, цијена мобилног интернета би износила око 0,03 америчка долара (према постпејд плану података у Јапану) за разлику од 0,15 америчких долара када се у чланку учитају и слике.

Слична прича би се могла рећи и за људе у Бразилу када читају чланак о Бразилу Википедији на португалском језику или за људе у Сједињеним Државама када читају чланак о Бараку Обами на Википедији на енглеском језику.

Направили смо ову промјену када су наша истраживања указала да многи од наших мобилних корисника, упркос преузимању цијелог чланка, не читају сваку ријеч. На мобилним сајтовима, многи људи Википедији вјероватно користе за брзинску претрагу. Знајући ово,  били смо забринути због непотребне количине слика коју људи преузимају и како би те преузете слике могле онда утицати на њихову способност конзумирања знања.

Фотографије су свеприсутни елемент Википедијиних најпопуларнијих и најквалитетнијих чланака, а ова промјена значи да ће Ваш телефон учитати слике само ако спустите страницу, а не отварањем странице.

Колико ефикасније?

Хтјели смо да видимо како та промјена утиче на читаоце, тако да се гледали саобраћај на нашим серверима за слике преко три језичка викија током једнонедељног периода прије и послије извршене промјене. Ограничили смо нашу анализу на слике које су затражене за приказ странице – да би се избјегао захтијев спољних сајтова који се не може контролисати – тражењем HTTP реферер заглавља (дио информације послат веб-претаживачима како би описали контекст у ком је подњет захтијев). Анализирали смо Википедију на енглеском језику јер има највећи обим саобраћаја, као и Википедија на јапанском и индонежанском језику јер се ови језици већином говоре унутар јединствене географске области – због заинтересованост за утицај на брзину, жељели смо искључити факторе као што су удаљеност од најближег центра података који ће утицати на наше резултате.

Наша анализа мобилног сајта Википедије на индонежанском језику је показала да наши центри података који служе нашим посјетиоцима користе 187 GB мање, што је смањење од 32 % у односу на недељу дана прије промјене. За исти период на Википедији на енглеском језику, смањење коришћења података је било веће: испоручено је 4,9 TB мање него иначе (довољно података да се попуни 1043 ДВД), резултујући са смањењем од 47 %. На Википедији на јапанском језику, резултат је био сличан – уочили смо смањење употребе података од 51 %. Пројектовањем уштеде на свима Википедијима, надамо се да ћемо годишење сачувати 450 TB мобилних података наших корисника!

Ово смањење у коришћењу података значи да ће веб-претраживачи учитати Википедијине стране у краћем периоду, јер има мање за учитавање. Поједини корисници на споријим везама могу чак сматрати да су њихови прикази страница бржи, јер су сада захтијеви који се боре за пропусни опсег мањи. Сада истражујемо колико су дате промјене значајне, што може бити изазов због ограничења старијих претраживача, обим Википедијиног саобраћаја и ограничених информација које прикупимо о нашим корисницима у складу је са нашом снажном посвећености приватности корисника.

За даљи приказ утицаја ове промјене, вратимо се на примјер чланка о Јапану на Википедији на јапанском језику, који је тежио 1,76 MB и садржао 500 MB планираних података. Под претпоставком да корисник приступа интернету из других разлога, тај чланак би могао бити консултован 9 пута дневно током мјесеца, прије него што читалац задобије додатне трошкове или изгуби интернет конекцију. Након наших промјена на истом плану података, одређени чланак који тежи само 530 KB може бити прегледан и до 30 пута на дан!

Сљедећи кораци

Позитивни резлтати су видљиви од самог почетка. Тренутно пратимо саобраћај прегледа страница да би уочили да ли ова промјена подстиче читаоце да проводе више времена на нашим веб-сајтовима. Задужбина Викимедија ради на смањењу количине јаваскрипти и CSS кода, а разматрају се идеје којима би се убрзало њихово учитавање. Истражујемо како се користе нове отворене веб технологије као што је Service Workers који може омогућити брже учитавање садржаја нашим корисницима. Разматра се офлајн употреба за оне кориснике који, понекад, не могу успоставити интернет везу. Осим мобилних уређаја, надамо се да ћемо истражити како би се сличне побољшања могла примјенити за наше десктоп читаоце.

Извор: blog.wikimedia.org

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.