У Републици Српској прољеће дочекано у радној атмосфери

Током мјесеца марта у Републици Српској Заједница Викимедије Републике Српске је одржала три уређивачке радионице у оквиру којих су се учесници упознали са уређивањем Википедије и обучили за рад на истој. Поред образовних активности, покренут је први ГЛАМ пројекат у Републици Српској и успостављена сарадња са Матичном библиотеком Источног Сарајева.

Вишеград, 10. март 2016. године.  
У ОШ „Вук Караџић” из Вишеграда је одржана радионица
у оквиру које су ученици старијих разреда креирали нове и уређивали постојеће чланке на
Википедији на српском језику. Спектар интересовања ученика за одређене области је био широк. Највећи број насталих чланака се односио на митологију Старих Словена.

Источно Сарајево, 23. март 2016. године.
У сарадњи са Матичном библиотеком Источног Сарајева Заједница Викимедије Републике Српске је одржала прву радионицу у оквиру ГЛАМ програма. Радионица је била тематски одређена и дефинисана и у оквиру исте су писани чланци – биографије значајних Срба града Сарајева. Матична библиотека је обезбиједила литературу и фотографије, а запослени су прошли обуку писања чланака на Википедији. Овом приликом је званично успостављена сарадња са Матичном библиотеком Источног Сарајева.

ГЛАМ пројекти подразумијевају пројекте подршке и сарадње са културним институцијама: галеријама, библиотекама, архивима и музејима. Сама ријеч је акроним настао од енглеских ријечи: Galleries, Libraries, Archives и Museums. Поред наведених институција, обухваћене су и остале институције као што су позоришта, зоолошки вртови, ботаничке баште, јавни емитери и слично.

Соколац 26. март 2016. године.
На Високој школи за услужни бизнис у Сокоцу је одржана обука нових уредника Википедије.  Овом приликом представници образовних и културних институција и организација града Сокоца су се упознали са Викимедијом и Викимедијиним пројектима.
У оквиру радионице су креирани први чланци у којима су обрађене теме које се односе на град Соколац и Сарајевско-романијску регију.

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.