ВИКИ ВОЛИ СПОМЕНИКЕ 2021: Фото-​такмичење које поставља рекорде за Гиниса и у Републици Српској

Данас је званично отворен велики међународни фото-конкурс Вики воли споменике 2021, који се по први пут ове године спроводи и у Републици Српској. 

Вики воли споменике (енгл. Wiki Loves Monuments, WLM) годишње је међународно фото-такмичење које се одржава током мјесеца септембра, у организацији уредника Википедијине заједнице уз помоћ локалних Викимедијиних огранака. Учесници фотографишу локалне историјске споменике и културна добара у својим земљама, затим фотографије отпремају на Викимедијину оставу. Циљ овог такмичења је указивање на културна добра земаља учесница са жељом подстицања људи да фотографишу те споменике и да их отпреме под слободном лиценцом, како би се наведене фотографије могле користити и изван Википедије. 

Прво такмичење „Вики воли споменике” одржано је 2010. године у Холандији као пилот пројекат. Сљедеће године се проширило и на остале земље Европе, тако да је према Гинисовој књизи рекорда 2011. године то било најмасовније фото-такмичење. Такмичење се 2012. године проширило изван Европе, са укупно 35 земаља учесница, а скупљено је преко 350.000 фотографија од стране 15.000 учесника. Сљедеће године се такмичење проширило на шест континената укључујући Антарктик и имало је учеснике из 50 земаља.

Вики воли споменике Републике Српске!

Списак споменика културе Републике Српске, као и пратећа упутства, могу се пронаћи на званичном сајту такмичења Вики воли споменике Република Српска

Пажљиво одабран, стручни жири ће одлучити о побједничким фотографијама, на основу унапријед постављених критеријума који се односе на техничке карактеристике, оригиналност и енциклопедијску вриједност.

Побједници фото-такмичења Вики воли споменике 2021 биће познати крајем октобра. Укупан овогодишњи наградни фонд износи 1.200,00 KM распоређених на сљедећи начин:

  1. мјесто: 600,00 КМ
  2. мјесто: 400,00 КМ
  3. мјесто: 200,00 КМ.

Такмичење се спроводи у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске и међународног организационог тима, а под покровитељством Задужбине Викимедије.

Поред такмичења, самим пројектом ће бити обухваћен низ различитих активности усмјерених ка промоцији културног и историјског насљеђа Републике Српске. Поред уређивачких радионица и фото-тура, волонтери Викимедијине заједнице Републике Српске ће радити на креирању јединствене интерактивне мапе Републике Српске на којој ће се наћи сва културно-историјска добра са јасно истакнутом локацијом, описом споменика доступним на више језика и галеријом фотографија. Мапа је већ доступна јавности и може се пронаћи на сљедећем сајту:

Детаљније информације о самом пројекту и о начину учествовања доступне су на: 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.