Завршен пројекат Вики амбасадор у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске

Лого пројекта Вики амбасадор у Републици Српској.

У периоду од 10. фебруара до 22. априла 2020. године реализован је пројекат Вики амбасадор у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Пројекат је резултат сарадње Викимедијине заједнице Републике Српске и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у оквирима Вики ГЛАМ програма.

У току назначеног периода Вики амбасадори делегирани од стране Викимедијине заједнице Републике Српске су у сарадњи са представницима Народне и универзитетске библиотеке радили на ослобађању и дигитализацији историјске грађе посредством Викимедијиних пројеката. Народна и универзитетска библиотека Републике Српске је, том приликом, ослободила седам својих каталога и објавила их под слободном лиценцом на највећем онлајн мултимедијалном репозиторијуму – Викимедијиној остави.

Викимедијина остава, скриншот.

Наведене каталоге корисници могу пронаћи на сљедећим линковима:

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске се на овај начин придружила институцијама које у свом раду користе Вики технологију и подржавају идеју о свима доступном знању. 

ГЛАМ програм, лого.

Вики ГЛАМ програм представља програм подршке културним институцијама: галеријама, библиотекама, архивима и музејима кроз различите пројекте и пројектне моделе. Сама ријеч је акроним настао од енглеских ријечи: Galleries, Libraries, Archives и Museums. Викимедијин ГЛАМ програм је заступљен широм свијета. Одржавају га Викимедијине подружнице у сарадњи са релевантним ГЛАМ институцијама. 

Остварена сарадња.

Види још:

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.