Завршен пројекат Вики жене у Републици Српској 2019

У организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, у периоду од 24. до 26. маја 2019. године реализован је пројекат Вики жене у Републици Српској 2019. Пројектне активности — четири уређивачке радионице, уређивачки маратон и фото-тура су реализовани на територији два града РС — Требиња и Рогатице.

Пројекат је дио глобалног Викимедијиног покрета Вики воли жене (Wiki Loves Women) у оквиру ког се спроводе различите активности везане за превазилажење родног јаза широм свијета.

Учеснице су се током 4 уређивачке радионице упознале са Викимедијиним пројектима и прошле бесплатну обуку за рад у Вики окружењу.  По завршетку обуке учествовале су у уређивачком маратону у оквиру ког су три уреднице освојиле вриједне награде, и то:

    • I мјесто: Мирјана Петковић (Рогатица) Микроталасна (Beko MGC MGC)
    • II мјесто: Тања Крсмановић (Рогатица) Миксер са посудом (Beko HMM 7424)
    • III мјесто: Андријана Милојевић (Требиње) Апарат за пеглање на пару (Philips GC299/40).

Креирано је укупно 119 и допуњено 6 чланака на српској Википедији.

Поред наведених активности, у Рогатици је релизована и фото-тура. Том приликом су фотографисане народне ношње креиране од стране Удружења жена „Сноп”, Гучево од стране фотографа Фото-клуба Вишеград, који су подржали пројекат.

Веома вриједне фотографије традиционалних одјевних предмета су постављене на Викимедијину оставу и као такве ће послужити за илустровање енциклопедијских чланака на Википедији, која је тренутно доступна на 303 језичка издања.

Пројектне активности су реализоване у Народној библиотеци Требиње и у Средњошколском центру „27. јануар” у Рогатици.

Пројекат су  подржали:

Народна библиотека Требиње, ЈУ Народна библиотека „Др Љубо Михић” Љубиње, ЈУ Средњошколски центар „27. јануар” Рогатица, Општина Рогатица, Удружење жена „Сноп” Гучево, Шумско газдинство „Сјемећ” Рогатица, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, Вишеград, Удружење жена обољелих и лијечених од карцинома дојкe „Аска“, Вишеград, Градска галерија Вишеград — Фото-клуб Вишеград, Удружење пословних жена 16, Вишеград.

Додатне информације:

Званична страница пројекта:

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.