Завршено велико фотографско такмичење Трагом душе 2018

Данас је званично затворено фотографско такмичење Трагом душе 2018  које је по четврти пут организовано у Републици Српској ове године.

У периоду од 1. августа до 30. септембра, преко 50 учесника је послало 2155 фотографијa заштићених природних и културно-историјских добара која се налазе на територији Републике Српске. Овим су се фотографије насљеђа Републике Српске придружиле концепту слободног знања.

Фото-тура на териротији општине Требиње.

У току мјесеца октобра стручни жири, састављен од релевантних стручњака из области фотографије, архитектуре и масовних комуникација ће одабрати 20 најљепших фотографија. Фотографије ће бити представљене на свечаној изложби која ће се одржати 27. октобра у галерији Културног центра Требиње, у Требињу. Такође, том приликом ће бити проглашене побједничке фотографије, чији ће аутори бити награђени новчаним наградама. Укупан наградни фонд износи за овогодишње такмичење износи 2.400,00 КМ.

Фото-тура у Новом Граду.

У оквиру пројектних активности реализоване су три фото-­туре и један уређивачки маратон. Фото­-туре су реализоване у општинама Требиње, Гацко и Нови Град. У оквиру уређивачког маратона креирани су енциклопедијски чланци о добрима са спискова који су употпуњени пристиглим фотографијама. Чланци су постављени на Википедију на српском језику, али, у наредном периоду, кроз пројекте међународне сарадње, исти ће бити преведени и на неколико других језика и бити доступни на другим вишејезичним пројектима.

Фотографисање заштићених споменика у околини Требиња.

Пројекат је релизован под покровитељством Задужбине Викимедије (Wikimedia Foundation), а у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске. Подршку пројекту су пружили: Завод за заштиту културно­-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Туристичка организација Републике Српске, Туристичка организација Града Требиња, Фото кино клуб Требиње, Туристичка организација општине Гацко, Туристичка организација општине Нови Град, Српско просвјетно и културно друштво Просвјета (ОО Вишеград), Театар Сцена Нови Град, Средњошколски центар „Перо Слијепчевић” Гацко.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.