Завршено фотографско такмичење Трагом душе 2016

Данас је званично затворено фотографско такмичење Трагом душе 2016 које је по други пут организовано у Републици Српској ове године.

У периоду од 1. јула до 31. августа, преко 80 учесника је послало 2047 фотографија заштићених природних и културних добара која се налазе на територији Републике Српске. Овим су се фотографије насљеђа Републике Српске придружиле концепту слободног знања.

У току мјесеца септембра стручни жири, састављен од релевантних стручњака из области фотографије, архитектуре и масовних комуникација ће одабрати 20 најљепших фотографија. Фотографије ће бити представљене на свечаној изложби која ће се одржати у Андрићграду 24. септембра текуће године. Такође, том приликом ће бити проглашене побједничке фотографије, а ауторима додјељене новчане награде. Укупан наградни фонд износи 2.400,00 КМ.

У оквиру пројектних активности реализоване су три фото-туре и један уређивачки маратон. Фото-туре су реализоване у општинама Ново Горажде, Гацко и Соколац.

У оквиру уређивачког маратона креирани су енциклопедијски чланци о добрима са спискова који су употпуњени пристиглим фотографијама. Чланци су постављени на Википедију на српском језику.

Пројекат је релизован под покровитељством Викимедијине Фондације (Wikimedia Foundation), а у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске. Подршку пројекту су пружили: Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Туристичка организација Републике Српске, Туристичка организација Вишеграда, Фото кино клуб Требиње, Општина Ново Горажде и Општина Соколац. Значајан допринос пројекту кроз помоћ при лоцирању споменика су пружиле локалне туристичке организације из свих градова Републике Српске.

Пројекат Трагом душе 2016 је, опет спајајући традиционално и савремено, допринио позитивној промоцији Републике Српске и њеног насљеђа на Интернету. Поред тога, захваљујући овом пројекту, један дио насљеђа Републике Српске је трајно сачуван од заборава. Такмичење је превазишло сва очекивања у погледу броја прикупљених фотографија и броја учесника, што га, када се у обзир узме и богат наградни фонд поставља на прво мјесто у категорији оваквих такмичења икада организованих у Републици Српској.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.