Одржана свечана изложба проглашења победника фото-конкурса Трагом душе 2016

У суботу, 24. септембра, у Андрићграду је одржана свечана изложба проглашења победника фото-конкурса Трагом душе 2016. Изложба је носила назив као истоимени пројекат који се реализовао у организацији Заједнице Викимедије Републике Српске, а уз подршку локалних партнера.

У оквиру фото-конкурса је прикупљено преко 2000 фотографија природних и културних добара која се налазе на територији Републике Српске.  Фотографије су објављене уз сагласност аутора, под слободном лиценцом на Викимедијиној остави – највећем виртуелном складишту мултимедијалних материјала. Одређени број пристиглих фотографија је употпунио чланке на Викимедијином најпознатијем пројекту – Википедији. Чланци су написани у оквиру Едукативних пројеката који подразумевају двосмјерну сарадњу између Викимедије и образовних институција различитих нивоа у Републици Српској. Захваљујући раду волонтера и администратора чланци су испунили критеријуме једне електронске онлајн енциклопедије и налазе се на Википедији на српском језику.

Стручни жири састављен од стручњака из релевантних области: фотографије, уметности, архитектуре и дигиталних медија одабрао је двадесет најлепших фотографија овог конкурса. По три аутора из сваке категорије су освојила новчану награду.

Нарађене фотографије у категорији Природна добра Републике Српске

Треће место: Парк природе Крупа на Врбасу, аутора Дејана Паспаља

 

Друго место: Извор Биоштице, аутора Дејана Ђукића

 

Прво место: Орловачко језеро, Зеленгора, аутора Бориса Петковића

Нарађене фотографије у категорији Непокретна културна добра Републике Српске

Треће место: Некропола стећака Велике Гребенице, аутора Јована Видаковића

 

Друго место: Манастир Светог Николе, Озрен, аутора Самира Захировића

 

Прво место: Вишеградска ћуприја, аутора Јанка Самоуковића

У изложбену поставку су били укључени чланци са Википедије. Посетиоци су скенирањем посебно израђених QR кодова могли подробније да се упознају са добром које је предствљено на одређеној фотографији. 

Пројекат је реализован под покровитељством Викимедијине Фондације.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.