Одржана уређивачка радионица у Бијељини!

Викимедијина Заједница Републике Српске је у сарадњи са Народном библиотеком Филип Вишњић у Бијељини 17. октобра организовала уређивачку радионицу о познатим личностима и знаменитостима Бијељине и Семберије.

png-bnДогађај представља један од ГЛАМ пројеката који за циљ имају остварење сарадње између културних институција и Викимедијиних пројеката ради стварања отвореног и слободног садржаја.

Радионици, која је одржана од 15:00 до 18:00 часова, присуствовало је шест учесника који су у предвиђеном временском року написали осам чланака те се упознали са основним правилима и смјерницама Википедије, као и са процесом настанка и обраде википедијанског чланка.

ГЛАМ пројекти подразумијевају пројекте подршке и сарадње са културним институцијама: галеријама, библиотекама, архивима и музејима. Сама ријеч је акроним настао од енглеских ријечи: Galleries, Libraries, Archives и Museums. Поред наведених институција, обухваћене су и остале институције као што су позоришта, зоолошки вртови, ботаничке баште, јавни емитери и слично.

Овај догађај је први овакве врсте у Бијељини у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске, а представља и почетак сарадње са Народном библиотеком Филип Вишњић.

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ вики софтвера. Пројекат је почео 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији, енциклопедији коју су писали стручњаци. Сада њоме руководи непрофитна Задужбина Викимедије. Википедија тренутно има више од 41,7 милиона чланака око 290 пројеката, од чега је више од 5,2 милиона на верзији писаној енглеским језиком те преко 340.000 чланака на српском језику. Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а велику већину чланака може да уређује свако ко има приступ Интернету. Како је популарност Википедије константно расла од њеног почетка, она се сада налази међу 10 најпосећенијих сајтова.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.