Реализована фото-експедиција у Добоју и Дервенти

У периоду од петка, 19. до недјеље 21. априла 2024. године је реализована Вики
фото-експедиција у Добоју и Дервенти. То је јединствени пројекат Викимедијине
заједнице Републике Српске који има за циљ документовање религијских објеката путем квалитетних фотографија.

Овај догађај је дио ширег Вики пројекта, који се истиче у својој мисији да прошири доступност информација о културном и вјерском насљеђу путем слободно доступне интернет енциклопедије — Википедије.
Циљ Вики фото-експедиције је да се прикупе квалитетне фотографије религијских објеката који нису широко заступљени на интернету. Ова иницијатива помаже у оснаживању локалних заједница, промовише културну разноликост и доприноси глобалном разумијевању различитих вјерских традиција и пракси.

Током експедиције, учесници су имали прилику да посјете различите вјерске објекте, те да забиљеже њихову архитектуру, унутрашње детаље и атмосферу. Својим радом, они су дали допринос ширењу глобалне базе података о вјерским објектима, омогућавајући приступ информацијама које су раније биле недоступне или недовољно представљене.

Вики фото-експедиција представља примјер како заједнички напор може допринијети очувању културног насљеђа и промовисању интеркултурног разумијевања. Пројекат наставља своју мисију ширења знања и културе путем слободно доступних ресурса на интернету, нудећи платформу за сарадњу и размјену информација широм свијета.

Фотографије настале током овог пројекта који се завршава 31. маја можете погледати на Викимедијиној остави у категорији.

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.