Вики конект: Годишња конференција Викимедијине заједнице Српске

У Теслићу је од 14-16.јуна одржана седма по реду конференција Викимедијине заједнице Републике Српске.

Отварању конференције, путем видео линка присуствовала је и Бојана Подгорица, координатор Викимедијиних пројеката у Републици Српској.

Први блок предавања био је посвећен Еду програму.

 

 

Стефан Ратковић представио је резултате Еду Вики програма у Републици Српској. Ратковић је говорио о укључености Википедије и алата Викимедије у образовном сектору!

Ратковић је упознао присутне  и о пројекту Вики семестар који Викимедијина заједница Републике Српске реализује на факултетима Универзитета у Источном Сарајеву, а завршава се такмичењем за студенте.

Вјештачка интелигенција је све популарнија код нас и у свијету. Колико вјештачка интелигенција може бити коришћена у раду на Википедији говорила је Мирјана Петковић. Најчешћи коментари присутних током дискусије били су усмјерени ка томе да се вјештачка интелигенција може користити као алат за рад који у неким сегментима олакшава рад уредника, али не и да замијени самог уредника.

Викимедијина заједница Републике Српске реализује неколико пројеката у склопу ГЛАМ програма. О њима је говорила Бојана Марић, координатор ГЛАМ програма у Републици Српској. У протеклој години настављена је сарадња са музејима у Требињу и Добоју, те ДИС Театром кроз пројекат Вики амбасадор. Оно на шта смо поносни у раду овог програма јесте његова децентрализација, па су тако активности провођене у свим регионалним центрима Републике Српске. 

Александра Ђуричић је представила резултате овогодишњег пројекта Вики амбасадор. Сарадња је настављена са музејима у Требињу и Добоју, Народном библиотеком “Љубо Михић” из Љубиња, као и са Меридиан Спортом Бања Лука

Акценат на овогодишњем раду било је писање нових чланака о одређеним догађајима, музејским експонатима.

Жана Гњатовић, уредник Википедије и библиотекар у Сомбору представла је укључивање библиотеке Карло Бјелицки у пројекат Викимедије Србије Вики сениор који има за циљ обучавање људи старије популације за рад на Википедији. 

Чланови Викимедијине заједнице у протеклом периоду обогатили су Викимедијину Оставу фотографијама вјерских објеката из Бање Луке, Добоја, Дервенте, Тузле, Рудог и Лопара

Додате су и фотографије с различитих спортских такмичења о чему су говориле Александра Ђуричић, Гордана Игњатић и Тијана Јоксимовић.

Тијана је присутне упознала и са активностима које је Заједница проводила у пројекту Вики жене с циљем смањивања родног јаза на Википедији и другим Викимедијиним пројектима.  

На крају радног дана организатори су одржали краће предавање о уређивању Википедије, као и коришћењу вишејезичних qrpedia кодова. 

Организатори су се захвалили присутнима, као и пријатељима из ЈУ Службени гласник Републике Српске који су подржали овогодишњу конференцију. 

Наредне године Викимедијина заједница обиљежава десет година свог постојања и рада, што је разлог више да се и 2025. дружимо у неком од градова наше Републике Српске!

 

Галерију фотографија са овогодишње конференције можете погледати на Викимедијиној Остави.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.