Википедијин дан у Источном Сарајеву – Обиљежено 18 година постојања највеће онлајн енциклопедије.

У организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, у Источном Сарајеву, јуче је обиљежено 18 година постојања Википедије, највеће слободне онлајн енциклопедије.

Википедијин дан обиљежен је у ресторану „Ал Парко”, уз пригодан програм и дружење са представницима образовних и ГЛАМ институција.

Историја Википедије

Википедија (енгл. Wikipedia) је енциклопедијски је пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци широм свијета уз помоћ викисофтвера. Пројекат је покренут 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији – енциклопедији коју су писали експерти из релевантних области. Википедија тренутно има више од 49,3 милиона чланака на 303 пројекта, од чега је више од 5,7 милиона на верзији писаној енглеским језиком те преко 614.000 чланака на српском језику.

Модерна идеја штампане енциклопедије се први пут појављује мало прије Дени Дидроа и енциклопедија осамнаестог вијека. Замисао да се при формирању енциклопедије користи аутоматизована машинерија се може пратити до Херберта Џорџа Велса и његове књиге World Brain (1937) и Ваневара Буша и његовог чланка As we may think (1945), у којем он износи визију Мемекса (Memex) заснованог на микрофилму. Идеја за покретање енциклопедије која није само штампана је до појаве Интернета била сматрана фантазијом. Међутим, тренутно постоје многе енциклопедије на мрежи, а Википедија је тренутно највећа од њих.


Лого Нупедије. Аутор: milodesign.com. Лиценца: CC BY-SA 3.0.

Википедија је настала као допунски пројекат за Нупедију, слободну мрежну енциклопедију на енглеском језику, коју су писали експерти. Нупедија је основана 9. марта 2000. као власништво Бомиса, интернет портала за претрагу и оглашавање. Главни људи Нупедије су били Џими Вејлс, главни уредник Бомиса, и Лари Сангер, главни уредник Нупедије и касније Википедије. Садржај Нупедије је у почетку био лиценциран под Нупедијином лиценцом за слободни садржај, али је прешла на ГНУ лиценцу за  слободну документацију прије оснивања Википедије на наговор Ричарда Сталмана.


Лари Сангер. Фотографија ауторско право Ларија Сангера. Лиценца: CC BY-SA 2.0.
Џими Вејлс (Оснивач Википедије) и Бојана Подгорица (Викимедијина заједница Републике Српске)

Историја Википедија почела је 2. јануара 2001. у Сан Дијегу у Калифорнији, у разговору између Ларија Сангера и програмера Бена Ковица. Ковиц је током вечере објаснио Сангеру идеју викија, који је одмах схватио да би вики формат одлично пристајао енциклопедији. Сангер је потом наговорио шефа Нупедије да направи Вики од Нупедије и прва верзија је била постављена уживо 10. јануара. Међутим, многи корисници Нупедије нису хтели да Нупедија буде Вики, па је тако 15. јануара на својој сопственој страници www.wikipedia.org настала „Википедија”. Већ 12. фебруара 2001. Википедија је имала 1.000 чланака, а 7. септембра 2001. 10.000 чланака. Од тада, популарност Википедије је константно расла. Она се сада налази међу 5 најпосећенијих сајтова на свијету. Тренутно је доступна на 303 језичка издања, а број доступних чланака премашује 49,3 милиона.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.