Званично отворено велико фото-такмичење „Трагом душе 2016“!

Picture14
У Републици Српској је 1. јула званично отворено велико фото-такмичење које носи назив „Трагом душе 2016.” и представља једно од највећих фотографских такмичења икада организованих у Републици Српској.

Љубитељи фотографије ће у периоду од 1. јула до 31. августа моћи да пошаљу своје фотографије природних или непокретних културних добара Републике Српске и надмећу се за вриједне награде.

Укупан наградни фонд износи 2.400,00 KM. Жири састављен од стручњака из релевантних области изабраће 20 најбољих ауторских фотографија у двије категорије (природна добра и непокретна културна добра) које ће бити представљене јавности на специјалној изложби. Првих шест фотографија (по три из обе категорије) ће бити награђено новчаном наградом.

Natura 2000 in Greece; Аутор: Geosfot; Лиценца: CC-BY-SA-4.0

Циљ конкурса је подстицање учесника да својим фотографијама допринесу популаризацији културних и природних добара Републике Српске и унапређењу доступности ризнице културног и историјског насљеђа земље на Интернету. Фотографије ће бити објављене под условима слободне Creative Commons лиценце, чиме ће се фотографије добара Републикe Српске придружити концепту отвореног и слободног знања и образовања.

У оквиру пројектних активности ће бити организована уређивачка такмичења у писању чланака на Википедији на српском језику. Такмичења ће унапред бити дефинисана и тематски одређена – писаће се чланци о природном и културном насљеђу Републике Српске. Настали садржаји ће бити употпуњени пристиглим фотографијама и у складној цјелини бити представљени и доступни јавности на једном од највећих сајтова и извора слободног знања данашњице – Википедији.

Пројекат се реализује у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске, a под покровитељством Викимедијине фондације (Wikimedia Foundation). Пројекат је подржан од стране Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Локални партнери у пројектним активностима су: Туристичка организација Републике Српске, Фото кино клуб Требиње, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Вишеграда, Туристичка организација Вишеграда, Установа за културу „Перо Косорић“ из Сокоца.

Детаљније информације о самом пројекту и о начину учествовања доступне су на сајту: td.wikimedia.rs.ba.

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.