Званично затворен фото-конкурс Трагом душе 2017

 

Данас је званично затворено фотографско такмичење Трагом душе 2017 које је по трећи пут организовано у Републици Српској ове године.

У периоду од 1. августа до 30. септембра, преко 80 учесника је послало 2245 фотографија заштићених природних и културних добара која се налазе на територији Републике Српске. Овим су се фотографије насљеђа Републике Српске придружиле концепту слободног знања.

У току мјесеца октобра стручни жири, састављен од релевантних стручњака из области фотографије, архитектуре и масовних комуникација ће одабрати 20 најљепших фотографија. Фотографије ће бити представљене на свечаној изложби која ће се одржати у Музеју Републике Српске 28. октобра текуће године. Такође, том приликом ће бити проглашене побједничке фотографије, а ауторима додјељене новчане награде. Укупан наградни фонд износи 2.400,00 КМ.

У оквиру пројектних активности реализоване су три фото-туре и један уређивачки маратон. Фото-туре су реализоване у Бања Луци, Бијељини и Рогатици.

У оквиру уређивачког маратона креирани су енциклопедијски чланци о добрима са спискова који су употпуњени пристиглим фотографијама. Чланци су постављени на Википедију на српском, енглеском, арапском, македонском, украјинском и шпанском језику.

Пројекат је релизован под покровитељством Задужбине Викимедије (Wikimedia Foundation), а у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске. Подршку пројекту су пружили: Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Туристичка организација Републике Српске, Туристичка организација Бања Луке, Туристичка организација Бијељине, Туристичка организација Рогатице, Општина Рогатица, Општина Вишеград, СПКД “Просвјета” Вишеград.

Међународни партнери на пројекту су били: Викимедија Украјине, Викимедијина корисничка група ГЛАМ Македонија, Викимедијина корисничка група Мароко, Викимедија Каталоније.

Пројекат Трагом душе 2017 је, опет спајајући традиционално и савремено, допринио позитивној промоцији Републике Српске и њеног насљеђа на Интернету. Поред тога, захваљујући овом пројекту, један дио насљеђа Републике Српске је трајно сачуван од заборава. Такмичење је превазишло сва очекивања у погледу броја прикупљених фотографија и броја учесника, што га, када се у обзир узме и богат наградни фонд поставља на прво мјесто у категорији оваквих такмичења икада организованих у Републици Српској.

 

 

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.