Ексклузивни интервју са Снежаном Штрковском

У поводу првог пројекта сарадње Викимедијине заједнице Републике Српске и Викимедијине корисничке групе ГЛАМ Македонија, из Македоније, Снежана Штрковска је дала интервју за нашу заједницу. Ријеч је о заједничкој активности – уређивачкој радионици Трагом душе 2017 у оквиру које ће се креирати садржаји о природном и културно-историјском насљеђу Републике Српске на Википедији. Поред Википедије на српском језику, чланци ће се наћи и на Википедијама на арапском, украјинском и македонском језику.

У наставку можете прочитати интервју.

ИНТЕРВЈУ – СНЕЖАНА ШТРКОВСКА

Снежана Штрковска

Снежана Штрковска (1966.), дипломирани професор македонског језика за средњу школу, председник Викимедијине корисничке групе ГЛАМ Македонија.

Колико Ваша корисничка група постоји?

ГЛАМ Македонија је регистрована непрофитна организација по законима Македоније од 7. фебруара 2016. године. Назив корисничка група добили смо од Фондације, у септембру 2016. године.

Још од самог почетка, ми Википедијанци који смо се окупили око ове групе, хтјели смо да радимо са ГЛАМ сектором (тако је и организација добила име: Г (galery)–галерије Л (library)– библиотеке А (archive) – архиви М (museum) – музеје), и образовним програмом, што је дошло као природни избор, јер већина чланова су наставници и професори који раде у образовању, а више од 10 нас смо били чланови претходних удружења Википедијанаца у Македонији.

Извршно тијело организације се састоји од предсједника, извршног одбор са пет чланова, и двоје кооринатора. Организација броји 67 чланова.

До сада имамо потписане меморандуме за сарадњу са неколико ГЛАМ институција у Македонији, као што су: Државни Архив Републике Македоније, Музеј македонске борбе у Скопљу, Градска библиотека „Браћа Миладиновци“, а имали смо сарадњу и са двије општине: општина Карпош и општина Старо Нагоричане. Што се тиче едукације, имамо потписане меморандуме, сарадњу са три школе, основном и средњом.

Можете ли ми рећи на којим тренутно пројектима радите?

На самом почетку нашег постојања, ми смо спровели идеју о Вики Клубовима, послали смо матичне Википедијанце у Архив и у Градску библиотеку, одржали смо једну Вики конференцију за наставнике, и више уређивачких маратона и радионице са члановима Вики Клубова. Укључили смо се у интернационални уређивачки меч у марту, који је трајао цијели мјесец, а побједница нашег локалног такмичења је добила прву интернационалну награду.

О каквим се пројектима ради? Који су главни циљеви?

Што се тиче образовног програма, главни циљ нам је побољшање чланака македонске Википедије, како и унапређивање Википедије и других Вики пројекта. Овај програм се реализује основањем и одржавањем Вики Клубова у Македонији, као и кроз Вики конференције за наставнике.

Први Вики Клуб у Македонији је започео свој рад 19. октобра 2016. године, у сарадњи са Музејом македонске борбе у Скопљу. Обука младих Википедијанаца одвија се у просторије Музеја, сваке сриједе. До сада је обуку прошло 77 ученика, који су до сада израдили преко 200 чланака на македонској Википедији, а више од 200 постојећих чланака допунили су текстом и фотографијама.

Први Вики Клуб у Македонији, прослава Википедијиног 16. рођендана

Овај Вики Клуб има свој огранак, истурено одјељење (ако може тако да се каже), у основној школи у Драчево, где их наш Википедијанац посећује једном мјесечно, јер Музеј им је далеко да би долазили сваке сриједе, а нама је школа далеко да би ми одлазили тамо једном седмично.

Други Вики Клуб је започео свој рад 1. марта 2017. године, у Основној школи “Светозар Марковић“ у Старо Нагоричане. Интересантно у вези овог Вики Клуба је да чланова-ученика имамо мало – само десет њих је прошло обуку, али зато су њихови наставници активни.

Чланове Вики Клубова награђујемо једном месечно за уложени труд. Награде су симболичне: мајица са логом Википедије, чаша са логом Википедије, нотеси и слично. Прве смо награде подијелили свечано, поводом рођендана Википедије, а медији су пропратили догађај. Чланови Вики Клубова су досада учествовали на шест уређивачких маратона, у трајању од три сата, где добију сендвич, освјежење, чоколадице, као и сертификате за учествовање.

Вики конференцију за наставнике одржали смо у априлу 2017. године са великим успјехом. Имали смо више пријављених и заинтересираних наставника него што је било места за сједење. Наставници из неколико школа су нам понудили сарадњу и заинтересовани су да учествују у Вики Клубовима са својим ученицима. Програм конференције је био осмишљен тако да га могу пратити сви који су нови у вези са Википедијом. Слушали су предавања о томе како се Википедија користи као наставно средство, како се убацују референце и како се започиње писање на Википедији.

У току су припреме за другу конференцију за наставнике, коју смо заказали за 19. октобар 2017. године.

ГЛАМ програм је наша успјешна сарадња са Градском библиотеком „Браћа Миладиновци“, где се тромесечни договор о матичном Википедијанцу завршава ових дана, као и сарадња са Државним архивом Републике Македоније, гдје шаљемо матичне Википедијанаце више од годину дана. Матични Википедијанац у библиотеци је држао обуке библитекарима о коришћењу Википедије, као и о писању на Википедији. Матични Википедијанац у Архиву је имао обуку са запосленима о томе како се подижу фотографије на Оставу. Поред тога, матични Википедијанци су организовали уређивачке маратоне, у којима смо учествовали сви ми чланови наше групе ГЛАМ Македонија. Задатак матичних Википедијанаца је био да нам обезбједе материјале и текстове за чланке који смо ми писали на македонској Википедији. Организоване су и Вики Шетње у Архив и у Библиотеку. Осим тога, матични Википедијанац у библиотеци има задатак да убацује референце у постојеће чланке гдје их нема, а Википедијанац у Архиву скенира архивски материјал за Оставу.

Колико годишњих активности имате?

Откако смо почели, имамо активности скоро сваки дан.

Да ли сте сарађиивали на неким пројектима у прошлости, или сад, са корисничком групом или огранком из других земаља?

Wikimania 2016, Италија

До сада нисмо имали неки заједнички пројект са другим корисничким групама или огранцима. Ипак, савјети које смо добијали, су нам много помогли. Ту би споменула савјете у вези Вики Клуба од Сузане из Јерменије, онда савјете у вези Вики конференције за наставнике од Бојане из Републике Српске, као и од Мариоса из Грчке.

Били смо дио интернационалног такмичења Жене које никада нисте упознали, чији је циљ био писање биографије жена. Ово такмичење спроводи група Ibercoop, а ове године је наша локална побједница била и интернационална.

Била сам позвана као предавач на Wiki Life у Београду, гдје сам говорила о својим искуствима при организацији пројекта Вики жене.

Зашто Вам је битна сарадња са нашом организацијом?

Размијенити искуства је врло корисно за обје стране. Свако има свој потенцијал који би помогао унапријеђењу рада обје групе. Ми смо два пута подијелили информацију да је фото-конкурс Трагом душе. отворен и за наше чланове, али нажалост није било чланова који су имали слободне фотографије са којима би могли да учествују (на фотографијама су се сами сликали, или са групом људи, а са таквим фотографијама били би дисквалификовани).

Шта мислите о пројекту Трагом душе?

Трагом душе је једна успјешна прича о Републици Српској. То је пројект који је обогатио Википедију и остале Викимедијине пројекте фотографијама, као и новим чланцима. Ове године укључили смо се и ми, и наш допринос ће бити превод чланака о Републици Српкој на македонску Википедију. Наша радионица одржаће се 13. септембра 2017, и тог дана ће бити ангажовани чланови оба Вики Клуба истовремено, који ће преводити чланке са списка који ћемо добити од вас. Надамо се успјеху, односно да ћемо обогатити македонску Википедију са 20 нових чланака, јер имамо довољно времена и чланова који би то одрадили.

На којим бисте пројектима радили са Викимедијином заједницом Републике Српске?

Можемо да радимо на више пројекта. Радионице су један од начина сарадње, но у будуће бисмо могли да размјенимо Википедијанце који би одржали предавање. Једна од наших идеја је да на некој од наредних конференција за наставнике имамо предавача који би дошао из Републике Српске.

Ви имате искуства и дуго сте у Викимедијином покрету, кажите нам колико држава добија радом једне овакве организације, као што је Викимедија? Које су предности?

Ја сам у Викимедијином покрету још од 2008. године, као волонтер. До сада сам била дио неколико пројекта, неколико фото-натпревара,  као и Вики жене у Македонији 2015. године, пројект који је имао за циљ да обучи женска лица да пишу на Википедији. Члан сам комитета за пројектне грантове у Фондацији од јануара 2015., а ове године сам била и члан комитета за Wikimania 2017 schoolarship committee.

ГЛАМ Македонија напредује корак по корак. Имамо искуство из претходних удружења (скоро 10 чланова су били чланови претходних удружења) у односу на оно шта се може волонтерски постићи, а шта не. Не журимо нигдје, постављамо добре односе са свим институцијама и школама са којима радимо и сарађујемо, тако да се та сарадња може продужити годинама. Често нас позивају у медије да говоримо о нашим успјесима и пројектима. Е сад, шта држава има од свега тога?

Образујемо ученике ван школе, учимо их пуно тога што је корисно за њих саме но и опште за заједницу. Ученици који су чланови Вики Клубова, уче академско писање, уче како да разликују шта је пропаганда (оно што не смије постављати на Википедију) и шта је изворима потврђена информација (ово ће им требати даље у животу), уче сарадњу, уче правила понашања у групи, уче нове теме, посебно када имамо радионице и уређивачке маратоне, јер су увијек тематски, уче да интернет може бити користан као алатка, а не само мјесто за игру, итд.

Наставници уче како се Википедија користи у школи, које информације на Википедији су сигурне, које нису, како се постављају референце, како могу они сами да поправе нетачне информације и друго. Интерес за конференцију је велики, што значи да у држави недостаје овакав тип обуке.

ГЛАМ институције су заинтересоване за сарадњу, јер имају доста тога да подијеле, а Википедија је право мјесто за то, јер Википедију посјећују бројни читаоци дневно.

Какве планове имате у будућности?

CEE WikiCamp in Skopje

У току су припреме Вики Клубова да се укључе 13. септембра у радионицу Трагом душе. Договарамо се са координаторима, они раде са ученицима који би могли да се укључе, договарамо који ће Вики Клуб радити текстове (да се не поклапају) и друге ствари да би радионице могле да функционишу како треба.

Друга Вики конфренција за наставнике се припрема за 19. октобар, па смо већ у преговорима за простор, за предаваче, састављамо програм, радимо Фејсбук страну, а већ од 1. октобра почињемо са састављањем списка наставника који ће бити присутни на конференцији.

У новембру планирамо да одржимо први тродневни Вики Камп за чланове Вики Клубова. То је идеја преузета од Јерменаца – они имају три седмодневна Вики Кампа (два љетња, и један зимски), а ми би почели са тродневним Вики Кампом, једном у години.

Вики Клубови настављају досадашњим темпом, планирамо да отворимо још неки Вики Клуб или нови огранак у некој школи. Планирамо да у току 2018. године спроведемо 12 уређивачких маратона, и један уређивачки меч у марту, опет на тему – жене.

Матични Википедијанац у Државном архиву је и даље активан, планирамо да у Архив спроведемо Вики Шетњу, да поведемо чланове Вики Клуба, како би се упознали са овом институцијом. Сарадња са Градском библиотеком наставиће се и у 2018. године.

У децембру почиње ДАРМ изазов, то ће бити треће интернационално такмичење Википедијанаца (прво и друго одржано је у 2016. години). Награде за ово такмичење су књиге, у износу од око 20 евра, а Википедијанци са других језичких Википедија су више него добродошли.

Чланови извршног одбора вриједно раде на годишњем програму, који подносимо Фондацији Викимедије до краја октобра.

Спољашња веза: ГЛАМ Македонија, званична страница корисничке групе, Мета.

Мирослав Танасковић,
односи са јавношћу
Викимедијина заједница
Републике Српске

 

 

 

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.