Кад људи нестају

Пеналбе де Дуеро

У Шпанији људи генерацијама напуштају села. У ситуацијама као што су такве, тешко је пратити њихову историју.

Алфонсо В.,  рођен 1396. познат као Алфонсо великодушни био је краљ територија широм западног Медитерана између 1416-1458. године. Већи део свог детињства и младости провео у селу Карионцило, у данашњoj покрајини Ваљадолид, где је његов отац поседовао палату. Како је време пролазило, становништво је све више одлазило, да би и у 20. веку село уништено и напуштено. Данас је ту само капела и неколико зидова који су остали да стоје и сведоче о прошлим временима.

Историја Вилакресе се не разликује много од историје Каринцила. Налази се на плодној земљи Тере де Кампос коју је чувао адмирал Кастиља у 15. веку. Село цвета током 19. века, али у следећем веку бива погођено егзодусом и целу земљу оставља потпуно пусту. Последња породица је напустила село 1981. године. Пропадање малобројних грађевина које су преостале је неминовно.

Ово су само два примера реалности која је присутна у целој Шпанији. Иако се депопулација развија вековима, често се она догоди и услед веће епидемије или ратова. Средином 20. века је интензивирана, захваљујући политици државног развоја који је омогућио рурални егзодус у градове. Индустријализација, модернизација пољопривреде, и присилно расељавање услед изградње инфраструктуре су одиграли важну улогу у депопулизацији села. Укратко, генерацијама се напуштају села.

Ни данас се овај феномен  није зауставио и свеприсутан је. Са скромним могућностима запослења нема смене генерација и становништво нестаје. Према неким изворима, број депопулизованих области у Шпанији износи 3000 и вероватно је да ће их бити више у наредним деценијама.
Нестанак села није само нестанак тачке на мапи већ нестанак векова историје, традиционалне културе, напорног рада у пољу, породичних прича, прослава и радости и колективне меморије становништва тих села. Само рушевине остају као нејасно сећање на постојање.

Суочена са проблемом нестајања села, у марту 2015. године Викимедија Шпаније је покренула акцију постављања текстова и ажурирања већ постојећих о овим напуштеним селима и областима Шпаније у настојању да макар на тај начин спасу та села од тоталног заборава. Можда не би било лоше да следимо пример Шпаније и то исто и ми урадимо са нашим селима из којих становништво све више одлази привучено лагоднијим животом градова. Можда је то једини начин да сачувамо своју традицију од заборава.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.