Нови пројекат Викимедијине Заједнице Републике Српске – Вики амбасадор у Републици Српској

Викимедијина Заједница Републике Српске је покренула нови пројекат који носи назив Вики амбасадор у Републици Српској. Пројекат је утемељен на сарадњи са образовним и ГЛАМ институцијама које се налазе на територији Републике Српске.

Циљ пројекта је креирање слободног садржаја на неком од Викимедијиних пројеката (Википедија, Викимедијина остава, Викизворник, Logo ambasador cropВикицитат) кроз међусобну сарадњу заједнице и релевантних институција.

Сарадња је конципирана према моделу који подразумијева боравак делегираних Вики амбасадора у некој од образовних или ГЛАМ институција. Амбасадори према унапријед утврђеном договору, у сарадњи са запосленима спроводе различите активности — од обуке запослених за рад на неком од Викимедијиних пројеката до креирања слободних садржаја на основу доступне грађе и извора знања.

У склопу пројектних активности у ОШ „Вук Караџић“ из Вишеграда ће бити реализовано 5 уређивачких радионица и један маратон. Учесници радионица ће бити ученици старијих разреда који ће проћи обуку за рад у Вики окружењу, након чега ће креирати садржаје на српској Википедији који су у корелацији са наставним планом и програмом. Наведене активности су уједно и дио образовног програма Викимедијине Заједнице Републике Српске.  Прва уређивачка радионица је одржана 3. марта текуће године. Ученици су, уз помоћ наставника и Вики амбасадора савладали основе уређивања Википедије и креирали своје прве чланке.

Поред ОШ „Вук Караџић“, успостављена је сарадња са Народном библиотеком Пале. Сарадња са овом институцијом је утемељена на моделу који подразумијева боравак делегираних Вики амбасадора у библиотеци. Они у сарадњи са запосленима креирају слободне садржаје на Викимедијиним пројектима (Википедији и Викимедијиној остави) и врше обуку запослених за рад у Вики окружењу.

Прва уређивачка радионица, Bojana Wiki PG, CC BY-SA 4.0

Пројекат се реализује у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске, а под покровитељством Задужбине Викимедије.

Званична страница пројекта на Википедији:
Вики амбасадор у Републици Српској

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.