Одржан Еду Вики семинар

У Палама је у периоду 12-14. маја одржан Еду вики семинар у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске.

Семинару је присуствовало 15 учесника, наставника и професора основних и средњих школа, те асистенти и професори Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Сви они упознали су се са радом на Википедији, али и другим пројектима Викимедије.

Управо су разлике Викимедије и Википедије често питање свих учесника радионица и семинара. О томе шта је Викимедија, а шта Википедија и који су то још пројекти на којима уредници могу да раде, присутне је упознала Бојана Подгорица, предсједник Викимедијине заједнице Републике Српске.  У свом дијелу излагања, Подгорица је, поред тих разлика и упознавања учесника о Викимедијиној заједници Републике Српске, говорила о Википедији и Вики технологијама у настави.

 

О глобалном образовном програму и пројектима који се унутар тог програма реализују у Србији говорио је Небојша Ратковић, менаџер Еду програма Викимедије Србије. Викимедија Србије у свом раду Еду програма има остварене запажене сарадње са образовним институцијама свих нивоа, а уведен је и програм стажирања за студенте завршних година који, користећи библиотеке и књиге истражују одређене теме и обогаћују садржај Википедије на српском језику. Учесници су у овом дијелу дискутовали о коришћењу Википедије и других Викимедијиних пројеката у образовању и стицању нових знања како ученика, тако и студената. Говорили су о томе који су недостаци, предности и потенцијалне могућности за унапређивање наставе и мотивисања ученика и студената да своје радове објављују на страницама Википедије или других Викимедијиних пројеката.

О образовном програму Викимедијине заједнице Републике Српске, оствареним сарадњама, али и планираним активностима говорио је Вук Вучетић, менаџер програма. Неки од учесника су по први пут чули за све оно што ради Викимедијина заједница и у разговору предложили да управо они и њихове школе буду домаћини и партнери неке од наредних радионица за ученике у оквиру Еду програма.
Један од дугорочних циљева оваквих семинара је стварање мреже наставника и професора који ће наставити да користе Википедију у свом раду као алат за унапређење квалитета наставе, каже Вучетић.

Викимедијина заједница Републике Српске, као организатор Семинара се захвалила свим учсеницима, додијелила Потврде о учешћу у нади да ће у наредној години образовне институције у којима раде бити домаћини Викимедијиној заједници за неке пројекте и радионице.

У току конференције одржан је и састанак Управног одбора Викимедијине заједнице Републике Српске на којем су договорене будуће активности. Једна од планираних је и ЦЕЕ Конференција која ће се одржати у Грузији. Одлуком Одбора, Викимедијину заједницу Републике Српске ће представљати др Богдан Лажетић и Мирјана Петковић.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.