Одржана пета конференција Викимедијанаца Републике Српске

Протеклог викенда у Требињу је одржана пета конференција Вијимедијанаца Републике Српске – Wikimedia Start Republika Srpska 2022.

Wikimedia Start је традиционално дружење уредника и корисника Викимедијиних пројеката из Републике Српске, а ове године је било пето, јубиларно дружење у, по многима, најљепшем граду Републике Српске, Дучићевом Требињу.

Првог дана конференције, одржан је састанак УО Викимедијине заједнице на којем су анализиране досадашње активности. Направљен је план активности за ГЛАМ програм које ће проводити координатор Бојана Марић, а Јелена Андрић активности везане за  Gender Gap.  На састанку је за менаџера пројеката Еду програма именована Мирјана Петковић која ће уз координатора Вука Вучетића бити задужена за реализовање активности овог програма. Све активности проводиће се уз подршку предсједнице Викимедијине заједнице Републике Српске, Бојане Подгорице као и ангажман свих чланова.


Други дан био је резервисан за представљање активности.

Све присутне у сали на почетку је поздравила Бојана Марић, организатор, а уводно предавање на тему Википедија и њен значај за друштво и медијску писменост имао је Вук Вучетић.

О раду Википедије и Викимедијине заједнице присутне је упознала Бојана Подгорица која је у свом излагању представила реализоване пројекте из ГЛАМ програма у протеклој години. Након тога Мирјана Петковић је представила присутнима резултате и планове из Еду програма.

Након паузе, прилику да говоре добили су сарадници Викимедијине заједнице Републике Српске.

Снежана Јевђић из ОШ „Вук Караџић“ из Вишеграда представила је резултате рада и примјене Викимедијиних пројеката у извођењу наставних и ваннаставних активности у тој школи.

 

Данка Делић и Александра Улеитовић из Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске говориле су на тему „Дигиталне базе података у служби библиотека“. Представљене су дигиталне базе НУБ-а, као и друге странице које имају дигитализовану грађу која се може користити као валидан извор информација при уређивању Википедије.

Музеј у Добоју био је домаћин Вики амбасадору. Александра Ђуричић представила је присутнима резултате активности које су се проводиле у Музеју, с акцентом на изради qr кодова за експонате.

У панел дискусији Богдан Лажетић и Вук Вучетић су представили присутнима који су се по први пут сусрели са Википедијом како постати уредник, ко све уређује и  како користити Викимедијину оставу.

Остатак дана учесници су провели у слободним активностима, дружењу и квизу знања.

Посљедњи дан конференције учесници су искористили за фото сафари Требињем, а након тога Бојана Подгорица, предсједник Викимедијине заједнице Републике Српске се захвалила свим учесницима и званично завршила овогодишњу конференцију.

До наредне године и дружења у неком од градова наше Републике Српске!

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.