Почео уређивачки маратон у ОШ „Вук Караџић“ у Вишеграду

Данас је у ОШ „Вук Караџић“ почео уређивачки маратон у креирању садржаја на Википедији на српском језику. Маратон представља једну од завршних активности пројекта Вики амбасадор у Републици Српској који је започет у фебруару текуће године. 

acceso-a-internetНакон обуке коју су прошли у оквиру уређивачких радионица, ученици ће учествовати у уређивачком маратону и такмичити се у креирању садржаја на Википедији. Маратон ће трајати до 29. марта. Три ученика са најбољим резултатима ће бити награђени симболичним наградама. Стручни жири чине искусни Википедијанци – Дарко Гајић, Раденко Николић и Чедомир Марковић. Они ће по завршетку прогласити побједнике такмичења.

За потребе пројекта Вики амбасадор у Републици Српској у ОШ „Вук Караџић“ је формирана група од 15 ученика који су у склопу својих ваннаставних активности учествовали у уређивачким радионицама и уз помоћ наставника и представника Заједнице креирали садржаје на Википедији на српском језику. Садржаји су били у строгој корелацији са наставним планом и програмом, па су на овај начин остварени и многобројни образовни задаци. Пројектним активностима у школи су координирали: Бојана Подгорица – представник Заједнице и један од Вики амбасадора, Тања Новаковић – школски педагог и стручни сарадник на пројекту и Предраг Драшковић – наставник информатике. До сада је реализовано пет  уређивачких радионица у оквиру којих је креирано више од 100 чланака на Википедији. Показало се да су ученици највише заинтересовани за теме које се тичу историје, живог свијета и књижевности.

Википедија је моћно наставно средство. Комбиновањем рада на Википедији са осталим методама и облицима наставног рада из традиционалног образовног система и повезивањем са релевантним наставним садржајима лако се и на занимљив, иновативан начин, долази до остварења многобројних образовних циљева и задатака. Значајна карактеристика Википедије је њена мултидисциплинарност, захваљујући којој је могуће направити корелацију са већином наставних садржаја.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.