Прослава Википедијиног рођендана и у Републици Српској

Највећа свјетска енциклопедија Википедија обиљежава 17. година постојања. Поводом тога, у више од 90 градова широм свијета обиљежиће се Википедијин дан, а једна од централних активности организоваће се у Источном Сарајеву. Овај град ће већ другу годину заредом бити домаћин конференције, под називом Wikimedia Start Republika Srpska 2018.

Источно Сарајево биће једини град – домаћин из региона у ком ће Викимедијина заједница Републике Српске организовати рођендански коктел. У оквиру прославе, дан касније, у уторак 16. јануара, биће организована и Викимедијина конференција под називом Wikimedia Start Republika Srpska 2018 на којој ће говорити уредници и корисници Википедије на српском језику, представници Викимедијине Задужбине, као и представници Викимедијине заједнице из Републике Српске.

Поред основног упознавања са Википедијом и осталим Викимедијиним пројектима, теме конференције између осталих биће сарадња са образовним и ГЛАМ институцијама, развој слободног садржаја у Републици Српској и ауторска права кроз употребу Кријејтив комонс лиценци.

О ВИКИПЕДИЈИ

Отворену и вишејезичну енциклопедију, основао је 15. јануара 2001. године Џими Велс, у жељи да убрза њену претходницу – Нупедију, чији су оквири и технологија били спори у остваривању мисије да цјелокупно људско знање буде доступно свима. 17 година касније, Википедија је постала синоним за онлајн енциклопедију и један од најпосјећенијих сајтова.

Статистике говоре да је Википедија најпосјећенији сајт на свијету у категорији образовних веб сајтова, док је у глобалном домену у топ 6. Између 80 и 100 хиљада уредника свакодневно уноси више стотина нових чланака и на десетине хиљада измјена. Тренутно Википедија има 40 милиона чланака на 299 језика, док сваког мјесеца биљежи више од пола милијарде прегледа. У част покретања Википедијиног сајта, сваког 15. јануара широм свијета обиљежава се Википедијин дан.

О ВИКИМЕДИЈИ

Задужбина Викимедија је међународна непрофитна организација која координира многобројним пројектима од којих је најпознатији Википедија.

Широм свијета основани су национални огранци са којима дијеле исте циљеве, одржавају Википедију и друге вишејезичке вики пројекте: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник, Викицитат, Викиверзитет, Викимедијину оставу и др.

Викимедијина заједница Републике Српске је званично призната Викимедијина корисничка група уредника и корисника Викимедијиних пројеката у Републици Српској.

Заједница је конципирана и утемељена на принципу невладиног, непрофитног и нестраначког удружења које своје циљеве остварује на искључиво непрофитан начин.

 

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.