Узнемиравање и насиље на интернету

Није тешко бити фин!

Онлине узнемиравање је одавно постао велики проблем на интернету, а самим тим и подручје озбиљне забринутости Викимедије, посебно правног тима заједнице. Главни фокус тог тима је заштита корисника и других који могу бити оштећени приликом посјете Вики страница.

Велики дио времена и рада је усмјерен на сазнања и учење о онлајн узнемиравању и рјешењу тог проблема. Чланови тима су се почетком јула 2015. придружили радној групи Беркман центра за интернет и друштво, који је усмерен на проблем мизогеније на интернету. Беркман радионица укључује у свој рад разне академике, активисте, интернет стручњаке и представнике веб страница.
Жртве злостављања су имале прилику да испричају своја искуства.
Такође су учествовали и у осталим темама као што су: слобода говора, законодавство, разни тренинзи и технике који се користе у сузбијању узнемиравања путем интернета. Из тих разговора извучен је закључак да се појединци са тим проблемом данашњице треба да престану да суочавају сами или у мањим групицама , већ да се придруже широј кампањи у борби против овог новог вида насиља. Иако је ово још све у повоју, више о томе се може наћи и на Мета, Викимедији.
Један од највећих проблема са којима се сусрећу у борби са овим проблемом је то што се често особе које су имале неугодна искуства путем интернета и која су преживела онлајн малтретирање саветују да то не гледају као проблем и да забораве јер је небитно. Да то посматрају као некултуру неваспитаних малољетника или фрустрираних старијих појединаца који своје незадовољство испољавају малтретирањем других, или једноставно неки „тролови“ које треба игнорисати.
Надамо се да ће овај рад довести до бољег разумијевања како мизантропије у свим његовим облицима (мизогенија, расизам, ксенофобија) те многих осталих врста мржњи да би се на тај начин заштитили корисници интернета и посјетиоци Википедије. Овај проблем је много комплексинији и сама Википедија можда није у стању да се са њим избори без помоћи осталих, али је битно указати на проблем и учинити прве кораке у његовом отклањању. Крајње је вријеме да се интернет заједница доведе у ред и створи љепше и сигурније мјесто, посебно због тога што доста времена на интернету проводе и незаштићена дјечица која нису у стању да препознају злонамјернике. .

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.