Википедија на српском језику по други пут најбоља у свијету #1Lib1Ref

Глобална кампања уређивања референци #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца) сврстала је Википедију на српском на прво мјесто по доприносу провјерљивости чланака на Википедији другу годину заредом. Укупно 25 уредника Википедије на српском језику унијело је чак 10.080 референци у чланке гдје су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво мјесто у свијету!

Викимедијина заједница Републике Српске је у сарадњи са Викимедијом Србије учествовала у кампањи додавања референци на Википедији #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Кампања је трајала од 15. јануара до 5. фебруара 2022. године, а осим библиотекара, придружили су јој се и други заинтересовани појединци.

Поред Викимедијиних организација, у кампањи су учешће узеле библиотеке из Србије и Републике Српске и то:

  • Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”
  • Библиотека града Београда
  • ЈУ Народна библиотека ,,Др Љубо Михић” Љубиње
  • Библиотека ЈУ ОШ ,,Вук Караџић” Вишеград
  • ЈУ Народнa библиотекa “Војислав Лубарда” Рогатица.

Са убједљиво највише унијетих референци, прво мјесто је заузела Википедија на српском језику и наставила низ успјешног учешћа у кампањи. Иза Википедије на српском слиједе Википедија на каталонском са унијетих 1915 референци и Википедија на пољском са 1355 унијетих референци. Најбољи уредник кампање је уредница Википедије на српском језику, Николина Шепић, са преко 6600 унијетих референци.

Кампања уређивања референци се организује сваке године, у сусрет рођендану Википедије, са циљем повећања поузданости и провјерљивости чланака који се на њој налазе. Википедија је једно од првих мјеста на које читаоци долазе при потрази за информацијама, што се показало од изузетне важности током пандемије вируса корона, када су били потребни ажурни, поуздани и провјерљиви подаци. Овом кампањом, чланци добијају нове и провјерене изворе података, чиме се поспјешује поузданост највеће електронске енциклопедије, Википедије.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.