Википедија на српском језику побједник такмичења #1Lib1Ref трећи пут за редом

Укупно 38 уредника који су узели учешће у овом такмичењу, уредили су 5.461 чланак и додали  12.689 референци чиме је Википедија на српском језику освојила прво мјесто по доприносу проверљивости чланака на Википедији.

Под слоганом “1 библиотекар 1 референца“, у периоду од 15. јануара до 5. фебруара и ове године је одржано  такмичење у уређивању референци на Википедији. Већ традиционална, глобална кампања се спроводи у склопу прославе рођендана  Википедије, са циљем повећања поузданости и провјерљивости чланака који се на њој налазе.

Трећу годину за редом, Викимедијина заједница Републике Српске и Викимедија Србије заједно су као уредници Википедије на српском језику учествовале у такмичењу за земље Централне и Источне Европе.

Као и претходних година, учешће и подршку у овом такмичењу пружиле су и библиотеке у Републици Српској и Србији и то:

Универзитетска библиотека Светозар Марковић

• Матична библиотека Источно Сарајево

• ЈУ Народна библиотека „Др Љубо Михић“ Љубиње

• ЈУ Народна библиотека „Војислав Лубарда“ Рогатица и

• Народна библиотека Пале.

 

Укупно 38 уредника који су узели учешће у овом такмичењу, уредили су 5.461 чланак и додали  12.689 референци. Њихов резултат је и ове године био убједљиво бољи од  уредника других Википедија, па је Википедија на српском језику остварила трећу побједу за редом у овом такмичењу. Друго мјесто је припало Википедији на пољском језику са 4.254 унијете референце, док је трећа Википедија на француском  чији уредници су додали 1.871 референцу.

screenshot: Wikimedia hashtagsНајбољи уредник и побједник ове кампање је уредница Википедије на српском језику Nikolina Šepić са 6.686 унијетих референци. Међу десет најбољих уредника Википедије на српском језику нашла се и библиотекарка из Републике Српске са корисничким именом Minjaaa12. Поред поменуте уреднице Википедије, награђено је још четворо уредника из Републике Српске који су унијели запажен број референци.

Кампања уређивања референци се организује сваке године од 2016. године, у сусрет дану Википедије, како би се повећала поузданост и проверљивост чланака који се на њој налазе. Википедија је једно од првих мјеста на које читаоци долазе при потрази за информацијама, што ову кампању чини још важнијом, јер чланци добијају нове и провјерене изворе података, чиме се поспјешује поузданост највеће електронске енциклопедије, Википедије.

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.