Википедија прославља 19 година постојања

Википедија, највећа онлајн енциклопедија, настала је прије тачно 19 година. Од тада па све до данас, она је у служби слободног, свима доступног знања. Тренутно је доступна на 309 језичких издања.

Википедија (енгл. Wikipedia) је енциклопедијски је пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци широм свијета уз помоћ викисофтвера. Пројекат је покренут 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији – енциклопедији коју су писали експерти из релевантних области. Википедија тренутно има више од 50 милиона чланака на 309 пројеката, од чега је више од 5,9 милиона на верзији писаној енглеским језиком те преко 628,812 чланака на српском језику.

Модерна идеја штампане енциклопедије се први пут појављује мало прије Дени Дидроа и енциклопедија осамнаестог вијека. Замисао да се при формирању енциклопедије користи аутоматизована машинерија се може пратити до Херберта Џорџа Велса и његове књиге World Brain (1937) и Ваневара Буша и његовог чланка As we may think (1945), у којем он износи визију Мемекса (Memex) заснованог на микрофилму. Идеја за покретање енциклопедије која није само штампана је до појаве Интернета била сматрана фантазијом. Међутим, тренутно постоје многе енциклопедије на мрежи, а Википедија је тренутно највећа од њих.

Лого Нупедије. Аутор: milodesign.com. Лиценца: CC BY-SA 3.0.

Википедија је настала као допунски пројекат за Нупедију, слободну мрежну енциклопедију на енглеском језику, коју су писали експерти. Нупедија је основана 9. марта 2000. као власништво Бомиса, интернет портала за претрагу и оглашавање. Главни људи Нупедије су били Џими Вејлс, главни уредник Бомиса, и Лари Сангер, главни уредник Нупедије и касније Википедије. Садржај Нупедије је у почетку био лиценциран под Нупедијином лиценцом за слободни садржај, али је прешла на ГНУ лиценцу за  слободну документацију прије оснивања Википедије на наговор Ричарда Сталмана.

Историја Википедије почела је 2. јануара 2001. у Сан Дијегу у Калифорнији, у разговору између Ларија Сангера и програмера Бена Ковица. Ковиц је током вечере објаснио Сангеру идеју викија, који је одмах схватио да би вики формат одлично пристајао енциклопедији. Сангер је потом наговорио шефа Нупедије да направи Вики од Нупедије и прва верзија је била постављена уживо 10. јануара. Међутим, многи корисници Нупедије нису хтели да Нупедија буде Вики, па је тако 15. јануара на својој сопственој страници www.wikipedia.org настала „Википедија”. Већ 12. фебруара 2001. Википедија је имала 1.000 чланака, а 7. септембра 2001. 10.000 чланака. Од тада, популарност Википедије је константно расла. Она се сада налази међу 5 најпосећенијих сајтова на свијету. Тренутно је доступна на 309 језичких издања, а број доступних чланака премашује 60 милиона.

Данас Викимедијине организације широм свијета прослављају Википедијин рођендан.

Википедијо, срећан ти рођендан!

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.