Задужбина Викимедија апелује турским властима да обнове приступ Википедији

Википедија је блокирана у Турској 29. априла. За милионе људи у Турској, блокада представља губљење бесплатног знања о њиховој земљи и свијету око њих. Ми вјерујемо да је знање основно људско право и позивамо Турске власти да уклоне блокаду.   

Истанбул, Турска - 16. април 2004. Аутор: НАСА; фотографија у јавном власништву.
Истанбул, Турска – 16. април 2004.
Аутор: НАСА; фотографија у јавном власништву.

Турско Тијело за информационе и комуникационе технологије 29. априла, спорвело је блокаду на све језичке верзије Википедије у Турској. Википедија је глобални извор природних, и поузданих информација на стотину језика. За милионе људи у Турској блокада је представљала губљење бесплатног знања о њиховој земљи и свијету око њих. Ми вјерујемо да је знање основно људско право и позивамо турске власти да уклоне блокаду.

Посвећени волонтери/уредници, пишу и уређују више од 40 милиона чланака на Википедији. Ова глобална заједница има моћну визију: свијет, гдје свака особа има слободан приступ суми свих знања. Википедија представља богат извор знања и широк спектар тема, од историје, преко медицине, до технологије. Близу 300.000 чланака на Турској Википедији, пружају знање милионима људи о Турској историји, култури, географији – коју су писани на турској језику, за турски народ.

Слобода информација је темељ слободног знања. За већину људи, Википедија је најприступачнији извор поузданих, природних информација на свом језику. Можда садржи предмет који неки читаоци сматрају увредљивим или га осуђују, али он сам никад не би требао да се разрјеши. Ми вјерујемо да сви у свијету имају основна права приступа знању и да могу слободно да га дијеле, без страха од посљедица. Ми се снажно противимо цензури, или пријетњама које воде до аутоцензуре.

До блокирања је дошло 28. априла након обавјештења од Тијела за ИКТ, захтјевајући тада да се блокира URL-базиран у Турској, након низа чланака о Енглеској и Турској Википедији.

Један број захтјева приписивао се турским властима, који су у штампи сугирисали да су Википедијанци дио „прљаве кампање“, или да су створили садржај „подршке тероризму“.

Дубоко смо забринути због било којих сугестија, да слободно дијељење чланака са енциклопедије, које су написане од стране волонтера/уредника, могу бити схваћене као подршка темама насиља и мржње. Вјерујемо да је дошло до неспоразума. Циљ Википедије је да дијели енциклопедијске инфомрације са свијетом. У Задужбини Викимедија, ми недвосмислено осуђујемо и одбацујемо тероризам.

Задужбина Викимедија позивала је турску владу да обнови потпуни приступ Википедији за турски народ, и да их оснажи да поново дијеле у највећем свјетском слободном извору знања. Ми тренутно разматрамо одговарајуће начине да се оспори ова одлука у турским судовима. Позивамо вас да нам се придружите у позивању турске владе, да поштује права својих грађана и #UnblockWikipedia.

 

 

Кетрин Махер, извршни директор Задужбине Викимедија

Преузето са https://blog.wikimedia.org/2017/04/30/turkish-authorities-block-wikipedia/

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.