Завршен пројекат Вики жене у Републици Српској

Данас је завршен први дио пројекта Вики жене у Републици Српској који је реализован у Вишеграду у периоду од 19. до 28. марта текуће године.Вики жене у Републици Српској је пројекат Викимедијине заједнице Републике Српске који за циљ има превазилажење родне разлике у Викимедијиним пројектима. Обухвата низ активности везаних за рад на Викимедијиним пројектима са особама женског пола на територији Републике Српске. Поред тога, пројектне активности су усмјерене ка обради мање заступљених тема, првенствено женских, а потом и осталих.

Превазилажење родног јаза (Gender gap) је један од приоритета Викимедијиног покрета. Широм свијета постоји више десетина иницијатива усмјерених ка смањењу разлика у погледу броја женских уредника као и у повећању заступљености женских тема на Википедији и сестринским пројектима.

Прва фаза пројекта је успјешно реализована у Вишеграду. Обуку за рад на Википедији и Викимедијиној остави је прошло 15 учесница. У току реализације пројекта, креирано је 130 чланака на српској Википедији и прикупљено преко 200 фотографија мање познатих мјеста која се налазе на територији Вишеграда.

Подршку пројекту су пружили Удружење жена лијечених и обољелих од карцинома дојке „Аска“, Удружење пословних жена 16, Фото-клуб Вишеград. Пројекат је реализован под покровитељством Задужбине Викимедије.

 

 

 

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.