Завршена Викиманија 2016!

У периоду од 21. до 27.  јуна 2016. године, у месту Езино Ларио у Италији, одржана је 12.  Викиманија по реду, под називом Викиманија 2016 која је окупила Википедијанце из преко 60 земаља света.

Сваке године, чланови Викмедијине заједнице из целог света се окупљају на једном месту да размене искуства, уче једни од других и дискутују о најважнијим питањима функционисања Викимедијиних заједница широм света. Викимедијина Заједница Републике Српске је имала свог представника на Викиманији 2016.

Ове годинe, по први пут, Викиманија је одржана далеко од градске гужве и светских метропола (последње Викиманије су одржане у Мексико Ситију, Хонгконг-у и Вашингтону), у малом туристичком месту Езино Ларио које се налази на северу Италије, у региону Ломбардија.

Овогодишња конференција је организована у сарадњи са групом међународних волонтера, укључујући италијанске Викимедијанце, чланове Викимедије Италије и сличне организације из Швајцарске. Заједно са осталим волонтерима из Езина припремили су овогодишњу Викиманију.

Викиманија 2016 је била фокусирана на следеће теме:

Представници Викимедијиних заједница из Ирана, Грчке, Македоније и Републике Српске са Џимијем Вејлсом
Представници Викимедијиних заједница из Ирана, Грчке, Македоније и Републике Српске са Џимијем Вејлсом
  • превазилажење глобалних препрека у приступу знању,
  • прилагођавање Википедије за мобилну употребу,
  • утицај Википедије на образовање,
  • промовисање интеракције здраве заједнице.

Догађај је свечано отворио Џими Вејлс, оснивач Википедије, која је данас, са скоро преко 40 милиона чланака на стотине језика један од највећих извора слободног знања на Интернету.

Коментари

Нема коментара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sidebar
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.